DISTRIBUIȚI
El Pais

Toate străzile care se întâlnesc în Puerta del Sol, kilometrul 0 al Madridului, au fost tranformate în zone pietonale, în cadrul unei acțțiuni care urmărește reducerea poluării în oraș, scrie mediafax.

Primarul Madridului, José Luis Martínez-Almeida, a inaugurat, joi, noua zonă pietonală din centrul oraşului. Puerta del Sol, kilometrul 0 al capitalei, este acum o zonă liberă de maşini, iar autorităţile au decis să extindă cu 5000 de metri pătraţi suprafața pietonală existentă.


Citește și : Aleksei Navalnîi, transportat cu avion medical în Germania

Edilii madrileni au profitat de faptul că pandemia a golit oraşul de turişti şi au transformat în zonă pietonală centrul orașului cu un an în avans față de planurile inițiale.

Autoritățile au luat și alte măsuri pentru reducerea poluării: promovarea transportului eco, folosirea biciletelor electrice şi subvenţii de 12,5 milioane de euro pentru înlocuirea centralelor termice pe cărbuni şi motorină, precum şi 2,5 milioane pentru reînnoirea maşinilor de taxi.

Citește și : Rusia va începe testarea în masă a vaccinului Sputnik V săptămâna viitoare

Aceaste măsuri urmăresc să reducă poluarea din Madrid, un oraş care se află în topul capitalelor cu cea mai mare poluare din Europa. În 2019, Comisia Europeană a fost pe punctul să amendeze capitala Spaniei pentru nivelul ridicat de dioxid de azot, produs de maşinile din oraş.

Dosarul a fost oprit după ce Madridul a creat o zonă fără poluare în centrul oraşului, fără acces pentru maşinile vechi.