DISTRIBUIȚI
Twitter

O fântână arteziană din Piaţa Donald Trump amplasată în oraşul Petah Tikva, centrul Israelului, împroşca luni dimineaţă sânge fals, după ce vandali au turnat vopsea roşie pentru a protesta împotriva planurilor de anexare susţinute de Statele Unite pentru Cisiordania, relatează dpa, potrivit agerpres.

„Anexarea ne va costa sânge”, era scris cu litere roşii lângă fântâna arteziană din Petah Tikva.


Citește și: Boris Johnson va anunța un vast plan de relansare economică în UK

Piaţa a fost numită în onoarea preşedintelui american după ce acesta a recunoscut Ierusalimul drept capitală a Israelului în 2017.

Incidentul este ultimul dintr-o serie de proteste împotriva planurilor prim-ministrului israelian Benjamin Netanyahu de a începe anexarea unor părţi din Cisiordania ocupată, posibil încă din această miercuri.

Politicieni precum Netanyahu „se joacă cu focul”, a declarat persoana aflată în spatele protestului pentru website-ul de ştiri israelian N12, deţinut de Canalul 12 de televiziune.

„Există paşi asupra cărora nu se mai poate reveni”, a spus protestatarul care nu a fost numit, adăugând că „teama atacurilor teroriste din anii copilăriei noastre nu o vom uita niciodată”.

Protestatarul părea să se refere la a doua revoltă palestiniană de la începutul anilor 2000 împotriva ocupării de către Israel a teritoriilor palestiniene, marcată de serii de atentate sinucigaşe, notează dpa.

Citește și: Andrzej Duda câștigă primul tur al alegerilor din Polonia și intră în FINALĂ cu primarul Varșoviei

Piaţa Donald Trump, aflată lângă primăria din Petah Tikva, include o sculptură iluminată cu drapelele israelian şi american. Un panou marchează faptul că Trump a fost „primul care a recunoscut Ierusalimul drept capitala Israelului”.

Netanyahu ar putea veni chiar de miercuri cu propunerea privind anexarea în faţa cabinetului israelian sau a parlamentului, urmată de un vot.

Propunerile se bazează pe planul asupra Orientului Mijlociu dezvăluit de Trump în ianuarie.