DISTRIBUIȚI

Familia libianului Abdel Basset al-Megrahi, singurul condamnat pentru atentatul din decembrie 1988 de la Lockerbie, nu a reuşit să anuleze postum sentinţa într-o instanţă din Scoţia, transmite Reuters, potrivit agerpres.

Megrahi, ofiţer de informaţii în Libia, a decedat în 2012. El fusese condamnat la închisoare pe viaţă în 2001, ca vinovat de uciderea a 243 de pasageri şi 16 membri ai echipajului cursei aeriene Pan Am 103 Londra-New York, şi a 11 rezidenţi ai localităţii scoţiene Lockerbie, unde avionul s-a prăbuşit după detonarea unei bombe la bord. Majoritatea pasagerilor erau americani care se întorceau acasă de Crăciun.


Citeşte şi: CUTREMUR puternic în Indonezia (VIDEO)! Cel puțin 34 de oameni au murit

Cunoscut ca atentatul de la Lockerbie, atacul terorist a fost cel mai sângeros din istoria Regatului Unit.

Cinci judecători ai Curţii Penale de Apel din Scoţia au respins vineri apelul împotriva condamnării lui Megrahi. Fiul acestuia, Ali, a declarat că familia este profund afectată de decizie şi a cerut echipei de avocaţi care o reprezintă să înainteze încă un apel, la Curtea Supremă a Regatului Unit, afirmă avocatul Aamer Anwar.

„El (Ali) insistă că tatăl său a fost nevinovat şi este hotărât să-şi îndeplinească promisiunea de a reabilita numele său şi al Libiei”, a comunicat Anwar.

Fostul ofiţer de informaţii şi încă un suspect, Al-Amin Khalifa Fahima, au fost judecaţi începând din 2000 în Olanda, în conformitate cu legislaţia din Scoţia. Condamnarea pe viaţă a primului a fost însoţită de prevederea că durata încarcerării nu poate fi mai mică de 27 de ani. Fahima a fost achitat.

Megrahi a decedat în 2012, în ţara sa, la trei ani după ce fusese eliberat de autorităţile scoţiene din motive umanitare, deoarece fusese diagnosticat cu cancer la prostată în fază terminală.

Citeşte şi: Joe Biden anunță un plan de relansare economică de 1.900 de miliarde de dolari

Fostul lider libian Muammar Gaddafi a recunoscut responsabilitatea Libiei pentru atentatul din 2003 şi a plătit despăgubiri familiilor victimelor, dar nu a recunoscut că a ordonat personal atentatul.

Familia lui Megrahi a avut de la început îndoieli privind vinovăţia acestuia; la fel şi unele rude ale victimelor din Scoţia, care susţin că adevărul nu a ieşit încă la iveală.