DISTRIBUIȚI

O tapiserie de mari dimensiuni care reproduce tabloul „Guernica”, de Pablo Picasso, suspendată timp de peste trei decenii la intrarea în Consiliul de Securitate al ONU pentru a îi sensibiliza pe diplomaţii din lumea întreagă cu privire la riscurile războiului, a fost luată înapoi de proprietarul său, Nelson Rockefeller Jr., au informat joi reprezentanţii Organizaţiei Naţiunilor Unite, potrivit AFP și agerpres.

Comandată în 1955 de Nelson Rockefeller şi realizată de Jacqueline de La Baume-Durrbach, această tapiserie a fost împrumutată Organizaţiei Naţiunilor Unite în anul 1984. Preşedinţii, miniştrii şi ambasadorii care participau la reuniunile Consiliului de Securitate treceau până acum pe lângă această lucrare înainte de a intra în sala celei mai importante instanţe a ONU, responsabilă cu asigurarea păcii în lume.


Citește și: Armata americană a lovit pozițiile miliţiile pro-iraniene la granița Siriei cu Irak

Organizaţia Naţiunilor Unite nu a explicat motivul pentru care familia Rockefeller a dorit să ia înapoi tapiseria. Niciun comentariu nu a putut fi obţinut de AFP de la Fundaţia Rockefeller până la ora publicării acestor informaţii.

Citește și: Fostul rege al Spaniei a plătit o datorie de 4 milioane de euro

Joi, peretele de mari dimensiuni pe care prezentată tapiseria, care reprezintă bombardarea oraşului Guernica pe 26 aprilie 1937 de către Germania nazistă şi Italia fascistă, era gol. Aşa cum s-a mai întâmplat deja la ONU, inclusiv de curând, cel mai probabil va urma o nouă „bătălie” între ţările membre pentru a şti care dintre ele va avea dreptul să amplaseze în acest loc o lucrare artistică realizată de unul dintre cetăţenii săi celebri.