DISTRIBUIȚI

Statele Unite nu vor cere familiei Rockefeller să returneze ONU o tapiserie care reproduce tabloul „Guernica”, de Pablo Picasso, a declarat luni noua ambasadoare a SUA la ONU, unde retragerea lucrării a suscitat o puternică emoţie, informează AFP, potrivit agerpres.

„Tot ce pot spune este să mulţumesc Fundaţiei Rockefeller pentru că a împrumutat Organizaţiei Naţiunilor Unite această magnifică tapiserie. Nu-i voi căuta pentru a discuta despre asta. Dar îmi va lipsi să nu o mai văd aici”, a declarat într-o conferinţă de presă Linda Thomas-Greenfield, a cărei ţară prezidează în martie Consiliul de Securitate.


Citeşte şi: Americanii cer Riadului SĂ DESFIINŢEZE brigada care l-a omorât pe Khashoggi

Thomas-Greenfield a fost întrebată de AFP dacă intenţionează să-l sune pe Nelson Rockefeller Junior, care în februarie – dintr-un motiv necunoscut – a retras tapiseria, pentru a-l face să se răzgândească.

Comandată în 1955 de Nelson Rockefeller şi realizată de Jacqueline de La Baume-Durrbach, această monumentală tapiserie, care reprezintă bombardarea oraşului Guernica pe 26 aprilie 1937 de către Germania nazistă şi Italia fascistă, a fost împrumutată Organizaţiei Naţiunilor Unite în anul 1984.

Citeşte şi: China vrea să-şi vaccineze 40% din populaţie până la sfârşitul lui iulie

Retragerea tapiseriei a stârnit o mare emoţie la sediul ONU, printre cei care au deplâns pierderea figurând şi Secretarul General al Naţiunilor Unite. „Este oribil, oribil”, a declarat Antonio Guterres unei jurnaliste a postului de televiziune CBS.

Pentru a umple golul lăsat de plecarea tapiserie dintr-o locaţie strategică şi fără echivalent în sediul organizaţiei, secretariatul ONU se aşteaptă acum la o „bătălie” acerbă între ţările membre care doresc să-şi promoveze artiştii.