DISTRIBUIȚI
Robert Mugabe/Reuters

Fostul preşedinte al Zimbabwe, Robert Mugabe, va fi înmormântat la începutul săptămânii viitoare în satul său, şi nu în monumentul dedicat „eroilor naţiunii” aşa cum îşi doreşte guvernul, a anunţat joi familia fostului şef al statului.

„Corpul său va fi expus la Kutama (satul său – n.r.) duminică seară şi va fi înmormântat într-un cadru restrâns luni sau marţi. Nu va fi dus la Câmpul Eroilor Naţiunii”, a declarat pentru AFP unul dintre nepoţii defunctului, Leo Mugabe, care a precizat că „este decizia luată de familie”, potrivit agerpres.


Citește și : Veste bună pentru Chişinău: Rusia ÎŞI RETRAGE arsenalul sovietic din Transnistria

Robert Mugabe a murit vineri la vârsta de 95 de ani într-un spital de lux din Singapore, unde venea pentru îngrijiri de mai mulţi ani.

Corpul său neînsufleţit a fost repatriat miercuri la Harare cu mare pompă, pentru o serie de ceremonii de omagiere, între care şi funeralii naţionale prevăzute sâmbătă pe uriaşul stadion naţional al sporturilor din capitală, care poate găzdui 60.000 de persoane.

De mai multe zile, locul înmormântării sale este subiect de tensiuni între familia sa şi guvern, în conflict de la lovitura de forţă a armatei care, în noiembrie 2017, a spus capăt celor 37 de ani de conducere a lui Robert Mugabe.

De la moartea sa, fostul preşedinte a fost proclamat „erou naţional” de către succesorul său, Emmerson Mnangagwa, un apropiat căzut în dizgraţie.

Prin statutul său, Robert Mugabe ar fi trebuit înhumat în centrul „Câmpului Eroilor Naţiunii”, un monument construit la marginea capitalei pentru a-i găzdui pe cei mai iluştri „luptători ai războiului de eliberare”.

Citeşte şi: Preşedintele Adunării Generale din Franţa, INCULPAT într-un caz de corupţie

Însă o parte a familiei sale şi liderii tradiţionali îşi doresc ca el să fie înmormântat în satul Kutama, în districtul Zvimba, la o sută de kilometri de Harare, unde Mugabe deţinea o casă.

De la căderea de la putere a lui Robert Mugabe, relaţiile fostului preşedintele şi ale familiei sale cu Mnangagwa, pe care Mugabe l-a calificat drept „trădător”, sunt proaste.

În noiembrie 2017, armata l-a împins spre ieşirea de la putere după decizia sa de a-l demite pe Mnangagwa, pe atunci vicepreşedinte, la insistenţa soţiei sale, Grace, care râvnea atunci tot mai deschis succesiunea soţului său nonagenar.