DISTRIBUIȚI

Activităţile infracţionale legate de contrafacere sunt desfăşurate de „reţele ale crimei organizate din ce în ce mai profesioniste”, iar fabricarea de produse contrafăcute reprezintă o „tendinţă în creştere” în Europa, relevă un studiu făcut public miercuri, citat de AFP, potrivit agerpres.

În Uniunea Europeană, contrafacerea şi produsele piratate reprezintă circa 6,8% din importuri, cu o valoare totală de 121 miliarde de euro, reflectând o creştere netă în ultimii ani, notează studiul realizat de Europol şi de agenţia europeană pentru protejarea proprietăţii intelectuale EUIPO.


Citeşte şi: SUA au cerut OFICIAL autorităților britanice extrădarea lui Julian Assange

Cele două organizaţii constată că pe piaţa UE este disponibilă o gamă tot mai diversificată de produse contrafăcute. În afara obişnuitelor articole de lux, falsificatorii au acum în vedere numeroase produse de uz curent, mai ales produse cosmetice, componente electronice, pesticide, produse farmaceutice, produse din tutun, jucării sau piese auto.

„Deşi majoritatea articolelor contrafăcute de pe piaţa UE sunt produse în afara Europei, mai ales în anume regiuni din Asia, fabricarea lor pe plan naţional, în interiorul Europei, reprezintă o tendinţă în creştere”, notează comunicatul comun al Europol şi EUIPO.

Raportul mai relevă că, în cazul medicamentelor contrafăcute, falsificatorii „angajează lucrători cu înaltă calificare şi înfiinţează propriile lanţuri de producţie”. Mai mult, unele grupuri organizate de contrafacere „produc şi diferite tipuri de droguri de sinteză”, subliniază cele două organizaţii.

Citeşte şi: Shinzo Abe ajunge la Teheran, fiind primul premier nipon care vizitează Iranul în ultimii 41 de ani

Şi producerea articolelor de îmbrăcăminte contrafăcute pare a fi „în creştere în UE”. Unele grupări infracţionale importă haine fără etichete şi le aplică ulterior etichete false, explică autorii raportului.

Sectorul vinurilor şi băuturilor spirtoase este vizat în mod particular de contrafacere, una din practici fiind de a ataşa etichete false de vin premium pe sticle conţinând în realitate produse ieftine.

Un alt modus operandi constă în „exploatarea lanţurilor de producţie legale o zi pe săptămână sau pe lună pentru fabricarea de articole contrafăcute”, se mai arată în raport.