DISTRIBUIȚI
KGMA

Postul public de radio şi televiziune din Japonia NHK a publicat vineri o ştire în care informa în mod incorect că Phenianul a lansat o rachetă care a căzut în mare la est de arhipelagul japonez, prezentând apoi scuze şi explicând că a fost o alertă de instruire media, transmite Reuters, potrivit agerpres.

Această ştire eronată a intervenit în contextul în care Statele Unite şi aliaţii lor din estul Asiei au fost în alertă după avertismentul Coreei de Nord de luna aceasta privind un posibil „cadou de Crăciun” pentru Washington, pe care experţii l-au interpretat că poate însemna un posibil test de rachete cu rază lungă de acţiune.


Citește și: Un avion de pasageri S-A PRĂBUȘIT peste o zonă rezidențială. Cel puțin 14 oameni au murit! – VIDEO

Ştirea NHK, postată la 22 de minute după miezul nopţii pe site-ul său web, relata că „o rachetă nord-coreeană a fost văzută căzând în mare la aproximativ 2.000 km, la est de Capul Erimo din Hokkaido”, ceea ce sugerează o traiectorie de zbor deasupra teritoriului japonez.

Aceeaşi informaţie au fost transmisă şi pe telefoanele mobile prin intermediul aplicaţiilor NHK.

NHK a corectat informaţia pe aceste platforme, precum şi la radio şi televiziune, în decurs de jumătate de oră, a declarat un purtător de cuvânt al NHK.

„Ne cerem scuze telespectatorilor şi publicului nostru”, a declarat NHK într-un comunicat publicat pe wesbite-ul său, explicând că alerta a fost în scop de instruire. În text se mai precizează că vor fi revizuite procedurile pentru a preveni o recidivă.

Avertizarea cetăţenilor cu privire la dezastre şi ameninţări de securitate este unul din mandatele postului naţional de radio-televiziune finanţat din fonduri publice, ai căror crainici fac regulat şi frecvent exerciţii pentru acoperirea mediatică a cutremurelor şi altor dezastre.

Când Coreea de Nord a lansat rachete care au survolat Cap Erimo în nordul extrem al Japoniei în 2017, au sunat sirenele şi mesaje de alertă au fost emise de guvern pe milioane de telefoane în Japonia, trezindu-i pe oameni din somn.

Citește și: CUTREMUR puternic în Iran

NHK a mai trimis o alertă eronată de ştiri despre o rachetă nord-coreeană în ianuarie anul trecut.

Liderul nord-coreean, Kim Jong Un, a dat Statelor Unite termen până la sfârşitul anului pentru a propune noi concesii în negocierile privind arsenalul nuclear al ţării sale şi reducerea tensiunilor dintre cele două ţări.

Ultimul test al unei rachete balistice intercontinentale a avut loc în noiembrie 2017, când Phenianul a lansat Hwasong-15, cea mai mare rachetă pe care a testat-o vreodată. Phenianul a spus că racheta este capabilă să ajungă în Statele Unite.