DISTRIBUIȚI

Facebook şi serviciul său de mesagerie WhatsApp au anunţat luni că nu vor mai răspunde cererilor de informaţii legate de utilizatorii lor provenite de la guvern şi de la autorităţile din Hong Kong, din dorinţa de a contribui la respectarea libertăţii de expresie, potrivit AFP, scrie agerpres.

„Vom suspenda examinarea cererilor guvernului privind datele utilizatorilor din Hong Kong, în aşteptarea unei evaluări mai profunde a legii privind securitatea naţională”, a spus un purtător de cuvânt al Facebook.


Citește și : China anunţă opt noi cazuri de coronavirus depistate în ultimele 24 de ore

Această evaluare va permite „o examinare riguroasă şi consultări cu experţi internaţionali în drepturile omului” în legătură cu situaţia din insulă în acest domeniu, a adăugat el.

„Considerăm că libertatea de expresie este un drept fundamental al omului şi susţinem dreptul persoanelor de a se exprima fără a se teme pentru securitatea lor şi fără frica de alte repercusiuni”, a explicat sursa citată.

Reţeaua de socializare explică faptul că există o procedură mondială pentru a răspunde cererilor guvernelor.

Examinarea fiecărei cereri ţine cont atât de politica internă a Facebook şi de legile locale, cât şi de normele internaţionale privind drepturile omului.

Regimul comunist de la Beijing a impus Hong Kong-ului o lege care urmăreşte reprimarea subversiunii, secesiunii, terorismului şi răzvrătirii în colaborare cu forţele străine, ca răspuns la mişcarea de contestare lansată anul trecut împotriva puterii centrale în fosta colonie britanică.

Legea este extrem de controversată deoarece încalcă, potrivit detractorilor săi, principiul ‘O ţară, două sisteme’ menit a garanta fostei colonii britanice libertăţi interzise în restul Chinei.

La rândul său, WhatsApp subliniază că „oamenii au dreptul la conversaţii private online”.

Citește și : Yuriko Koike, realeasă guvernator la Tokyo

Serviciul de mesagerie reaminteşte că sistemul său de criptare protejează zilnic mesajele a două miliarde de persoane din întreaga lume.

„Confidenţialitatea nu a fost niciodată atât de importantă ca acum, iar noi vom rămâne hotărâţi să le furnizăm servicii de mesagerie private şi securizate utilizatorilor noştri din Hong Kong”, a adăugat un purtător de cuvânt.