DISTRIBUIȚI

Platformele Facebook şi Google, altădată considerate o importantă şansă de dezvoltare a libertăţii de exprimare, se transformă în „zone fără drepturile omului” în Vietnam, a avertizat marţi Amnesty International, acuzându-i pe cei doi giganţi ai tehnologiei informaţiei de cenzurarea opoziţiei paşnice şi a libertăţii politice din ţara asiatică, relatează AFP, potrivit agerpres

Ministrul vietnamez al informaţiilor, Nguyen Manh Hung, a afirmat luna trecută, citat de media de stat, că platformele se conformează solicitărilor de a retrage „informaţiile nocive şi propaganda împotriva Partidului şi Statului” într-un ritm mai susţinut ca oricând. Potrivit aceluiaşi articol, Facebook s-a conformat la 95% din solicitările guvernului, iar YouTube la 90%, menţionează AFP.


Citește și : Pandemia a determinat creşterea masivă a numărului de oameni care au nevoie de ajutor

Vietnamul, stat comunist cunoscut pentru faptul că disidenţii sunt încarceraţi şi unde media independente sunt interzise, şi-a atras critici în ultimii ani pentru că autorităţile i-au luat în vizor pe utilizatorii Facebook, reţea socială populară în rândul militanţilor.

Platforma a recunoscut mai devreme în acest an că a început să blocheze conţinuturi considerate ilegale de către autorităţi, cel mai recent raport al său de transparenţă dezvăluind o creştere de aproape 1000% a conţinuturilor cenzurate la ordinele guvernului, în ultimele şase luni.

Amnesty International notează în raportul publicat marţi că a obţinut mărturii din partea a 11 militanţi din Vietnam ale căror postări au fost interzise de Facebook, în acest an. Alte trei persoane au fost supuse unei cenzuri similare pe YouTube, proprietatea Google, se arată în raportul ONG-ului.

Un purtător de cuvânt al Facebook a asigurat într-o declaraţie pentru France Presse că platforma lucrează din greu la apărarea libertăţii de exprimare în lume, admiţând că „în ultimele luni s-a înregistrat o presiune suplimentară din partea guvernului vietnamez de a limita mai mult conţinut”. „Cu toate acestea, vom face tot posibilul pentru a asigura că serviciile noastre sunt disponibile în continuare, astfel ca populaţia să poată să se exprime”, a adăugat purtătorul de cuvânt.

Citește și : Grossi: ‘Nimeni nu ar avea de câştigat de pe urma opririi inspecţiilor’ AIEA în Iran

Google şi autorităţile vietnameze nu au răspuns la solicitările AFP.

Vietnamul este în prezent ţara care generează cele mai mari venituri pentru Facebook şi Google, în Asia de sud-est, afirmă specialişti din industrie.

Peste 53 de milioane de oameni folosesc Facebook în Vietnam, adică mai mult de jumătate din populaţia ţării, platforma fiind în acelaşi timp şi un important instrument de marketing pentru economia locală.