DISTRIBUIȚI
The Telegraph

Oficialii Facebook încearcă să explice atitudinea companiei în legătură cu presupusa utilizare de către Rusia a rețelei de socializare în scopul influențării rezultatului scrutinului prezidențial din SUA, după ce o investigație New York Times a sugerat că firma a ignorat activitatea rusă și a încercat să devieze atenția publicului printr-o campanie de denigrare a criticilor și companiilor rivale.

O investigație realizată de jurnaliști de la cotidianul The New York Times, publicată miercuri, sugerează că Facebook a ignorat activitatea Rusiei pe rețeaua de socializare în timpul campaniei prezidențiale americane din 2016 și chiar a încercat să devieze atenția de la acest aspect, inclusiv prin discreditarea companiilor rivale sau răspândirea de teorii ale conspirației despre omul de afaceri George Soros, relatează şi mediafax.


Citeşte şi: Prima ninsoare din iarna aceasta a paralizat traficul din New York – FOTO/VIDEO

Potrivit jurnaliștilor NYT, experții de securitate ai companiei aveau informații încă din 2016 despre activitatea hackerilor ruși pe rețeaua de socializarea, însă Mark Zuckerberg, co-fondatorul și președintele Facebook, nega la acel moment posibilitatea ca rețeaua de socializare ar putea juca un rol decisiv în alegeri. Abia peste un an Facebook a dezvăluit publicului informații despre acțiunile ruse.

Sheryl Sandberg, director de operațiuni, a respins informațiile că oficialii Facebook ar fi ignorat activitatea Rusiei pe rețeaua de socializare, ori că ar fi perturbat investigațiile pe această temă, informează postul CNBC.

La rândul său, Zuckerberg a declarat joi că acuzația că firma sa ar fi încercat să ascundă adevărul „este pur și simplu neadevărată”.

Sandberg a recunoscut însă că ea și Zuckerberg au reacționat „prea lent” la acțiunile Rusiei pe rețeaua de socializare.

Investigația publicată de jurnaliștii de la The New York Times a mai indicat că Facebook a încercat să devieze atenția publicului de la propriile probleme prin discreditarea criticilor și a companiilor rivale, Google și Apple.

Citeşte şi: Coreea de Nord anunţă că a testat o armă de ‘înaltă tehnologie’

Facebook a angajat o firmă de relații publice republicană, Definers Public Affairs, care a inițiat o campanie cu scopul inducerii ideii că omul de afaceri George Soros ar coordona criticile împotriva rețelei de socializare.

Potrivit jurnaliștilor de la NYT, firma de relații publice a „presat” reporterii să exploreze „legăturile financiare între familia și organizațiile filantropice ale lui Soros” și grupuri care critică Facebook.

Zuckerberg a declarat joi că nu știa de legăturile Facebook cu Definers, adăugând că acestea au fost oprite după ce a aflat despre activitățile acestei firme din investigația NYT. El a mai spus că are „un respect extraordinar pentru George Soros”.

Co-fondatorul Facebook a mai afirmat că nu vrea să fie asociat cu firme de lobby ca Definers, chiar dacă „acest tip de firme poate sunt normale la Washington”.

George Soros a îndemnat Facebook să inițieze o anchetă internă independentă privind activitățile companiei în privința lobbyului și relațiilor cu publicul.

„Aceste eforturi par să fie parte dintr-o strategie deliberată de distragere a atenției de la problemele reale cu responsabilitatea cu care compania dumneavoastră continuă să se confrunte”, afirmă Patrick Gaspard, președintele Fundației Open Society, o organizație filantropică fondată de Soros.