DISTRIBUIȚI
Reuters

Agenția de protecția a datelor din Marea Britanie a amendat compania Facebook cu 500.000 de lire sterline pentru încălcarea securității datelor personale în legătură cu scandalul Cambridge Analytica, informează site-ul cotidianului The Guardian, potrivit mediafax.

Oficiul Comisarului pentru Informații din Marea Britanie a comunicat că sancțiunea a fost aplicat după ce agenția a concluzionat că Facebook a eșuat să protejeze datele persoanele ale utilizatorilor săi și nu a dat dovadă de transparență în privința modului în care datele sunt colectate de alte entități.


Citeşte şi: SUA deschid o nouă linie a frontului în războiul comercial cu China

„Sancțiunile și anchetele pedepsesc actori rău intenționați, însă scopul meu real este de a efectua o schimbare și de a restabili încrederea în sistemul nostru democratic”, a declarat Elizabeth Denham, comisarul pentru Informații.

În prima semestru al anului în curs, Facebook a obținut venituri de 500.000 de lire sterline la fiecare cinci minute și jumătate.

Datele a aproximativ 87 de milioane de utilizatori Facebook, majoritatea din Statele Unite și mai multe țări UE, inclusiv România, au fost accesate ilegal de compania de consultanţă britanică Cambridge Analytica, a anunţat reţeaua de socializare online.

Citeşte şi: Condamnat pentru genocid, Ratko Mladic acuză NATO că i-a distrus ţara

Cambridge Analytica, o firmă specializată în analizarea datelor online, implicată în campania preşedintelui SUA Donald Trump şi în cea pro-Brexit, a exploatat în scop electoral datele de pe Facebook a zeci de milioane de cetăţeni americani și europeni, utilizând datele sustrase pentru a le trimite reclame politice personalizate.

Companie de analize a fost implicată în campania pentru ieşirea Marii Britanii din Uniunea Europeană (Brexit).