DISTRIBUIȚI

Fabricile de asamblare din apropierea frontierei Mexicului cu Statele Unite vor angaja până la 40.000 de central-americani pe perioada în care aceştia aşteaptă să le fie procesate cererile de azil în SUA, a anunţat vineri preşedintele mexican Andres Manuel Lopez Obrador, transmite dpa, potrivit agerpres.

Guvernul mexican va semna săptămâna viitoare un acord cu companiile care operează aceste fabrici, a declarat Lopez Obrador în conferinţa sa de presă cotidiană.


Citește și : Macron îi răspunde lui Putin: Democraţiile occidentale ‘au încă multe de adus’

În fabricile respective sunt produse, printre altele, autovehicule, televizoare sau cauciucuri.

SUA au returnat din ianuarie peste 15.000 de solicitanţi de azil în Mexic.

Fabricile de la graniţă ar urma să angajeze şi migranţi care nu au trecut încă în SUA şi care intenţionează să solicite azil în această ţară.

Procesarea cererilor de azil în SUA poate dura mai mult de un an.

În cursul acestei luni, autorităţile mexicane s-au angajat să-i găzduiască pe migranţii returnaţi de SUA, după ce Washingtonul a ameninţat că va impune taxe vamale la importurile din Mexic, pentru a-l presa să ia măsuri de stopare a migranţilor din ţările Americii Centrale.

Citește și : La dineul liderilor mondiali care participă la summitul G20 din Osaka, Putin a venit cu ceaiul de acasă

Mexicul a promis că le oferi acestora locuri de muncă, educaţie şi servicii medicale. Acordul privind angajările în fabricile din apropierea graniţei este primul în această direcţie.