DISTRIBUIȚI

Partidul de extremă stânga catalan CUP a ameninţat luni că va organiza o campanie de ‘insubordonare civică masivă’ dacă guvernul central de la Madrid va prelua controlul asupra regiunii, aşa cum a spus că o va face la sfârşitul săptămânii trecute, în timp ce purtătorul de cuvânt al formaţiunii politice Junts pel Si a spus că parlamentul regional se va întruni joi în sesiune plenară pentru a stabili răspunsul pe care îl va oferi executivului central, relatează AFP şi Reuters, potrivit agerpres.

Partidul de extremă stânga Candidatura Unităţii Populare (CUP), aliat-cheie al coaliţiei liderului separatist Carles Puigdemont, susţine că decizia Madridului este „cea mai mare agresiune” împotriva Cataloniei de la dictatura lui Francisco Franco (1939-1975), care i-a retras autonomia.


Citeşte şi: O cunoscută voce critică a Kremlinului, înjunghiată în gât – FOTO

Sâmbătă, Consiliul de Miniştri a decis să declanşeze aplicarea Articolului 155 din Constituţie, care mai trebuie autorizată de Senat, pentru a pune în aplicare măsuri drastice pentru preluarea controlului direct asupra regiunii: executivul catalan ar fi demis, iar parlamentul şi media publice ar fi puse sub tutelă.

Această ‘agresiune’ va declanşa o ripostă, atenţionează CUP, care anunţă „un răspuns sub formă de insubordonare masivă din partea cetăţenilor”.

CUP este un aliat indispensabil al lui Carles Puigdemont, coaliţia de 62 de aleşi ai acestuia având nevoie de zece voturi de la această formaţiune radicală din parlamentul regional, care are 135 de locuri, pentru a avea majoritatea.

Vezi şi: Imagini ŞOCANTE. Un bărbat aruncă cu sânge rece o femeie pe şinele de cale ferată – VIDEO

Această formaţiune anticapitalistă şi separatistă a participat de asemenea la organizarea de „comitete de apărare a referendumului”, formate din cetăţeni care s-a adunat în faţa birourilor de vot pentru a permite organizarea la 1 octombrie a referendumului de independenţă, interzis de autorităţile spaniole.

Scrutinul ilegal a fost marcat de violenţe ale forţelor de ordine.

În comunicatul său, CUP cere de asemenea proclamarea „cât mai rapid posibil” a unei republici independente, bazată de rezultatele referendumului: 90% au votat în favoarea independenţei, la o rată de participare de 43%, conform cifrelor guvernului regional.

Liderul catalan a amânat până acum adoptarea unei declaraţii unilaterale de independenţă de către parlament, pentru a lăsa timp ‘dialogului’ cu Madridul. Însă Puigdemont a refuzat să răspundă clar solicitărilor guvernului lui Mariano Rajoy, care a cerut ca el să renunţe oficial la planurile de secesiune.

Citeşte şi: BACŞIŞUL dat de Einstein în Japonia, scos la licitaţie în Israel

În lipsa unei răspuns pe care să îl considere satisfăcător, guvernul a anunţat sâmbătă măsuri pentru preluarea controlului, care ar urma să fie adoptate vineri.

CUP a obţinut 8,3% din voturi la alegerile regionale din 2015.

Tot luni, un purtător de cuvânt al partidului regional Junts pel Si a spus că parlamentul Cataloniei va avea joi o sesiune plenară pentru a decide răspunsul pe care îl va da guvernului central după ce acesta a ameninţat că va impune o conducere directă asupra regiunii.

Purtătorul de cuvânt a declarat că partidul intenţionează chiar să atace în justiţie aplicarea Articolului 155, care privează de putere guvernul regional şi deschide calea pentru noi alegeri.

Senatul spaniol ar urma să adopte vineri Articolul 155.

După această măsură, liderul catalan Carles Puigdemont îşi va pierde toate puterile şi nu va mai primi salariu, a spus luni vicepremierul spaniol Soraya Saenz de Santamaria, într-un interviu la radio.

Madridul ar putea instaura temporar un singur reprezentant care să guverneze regiunea.