DISTRIBUIȚI
efe

Partidul spaniol de extremă dreapta Vox a anunţat marţi că a adunat peste 200.000 de euro prin crowd-funding de la susţinătorii săi în numai două zile pentru a-şi finanţa campania electorală, relatează Reuters, potrivit agerpres.

Partidul anti-imigraţie are nevoie de donaţii pentru că este prea nou şi prea mic pentru a beneficia de subvenţii publice înainte de alegerile parlamentare de la 28 aprilie.


Citește și: Hillary Clinton NU va mai candida la preşedinţia SUA

Sondajele de opinie arată un peisaj politic fragmentat în care orientarea noului guvern este neclară, dar parlamentari de extremă dreapta au şanse să fie aleşi pentru prima dată în aproape patru decenii.

Răspunzând ascensiunii partidelor naţionaliste din Europa înainte de alegerile europene din mai, preşedintele francez Emmanuel Macron a realizat marţi o pledoarie plină de pasiune pentru o nouă Europă, pentru a-i convinge pe oameni să nu sprijine astfel de grupări.

În Spania, amintirea dictatorului Francisco Franco, care a murit în 1975, a făcut ca ţara să reziste multă vreme partidelor de extremă dreapta.

Citește și: S-a aflat motivul pentru care Javad Zarif demisionase: Habar nu avea de vizita lui Al-Assad la Teheran

Fiind o formaţiune fondată abia în 2013, şansele Vox au fost subestimate de institutele de sondare a opinie publice la alegerile din Andaluzia din decembrie, când formaţiunea a câştigat 12 locuri din 109 în adunarea regională.

„Le mulţumim tuturor celor care în numai două zile ne-au dat 20% din sprijinul necesar de care avem nevoie pentru a înfrunta viitoare campanie electorală. Provocarea noastră continuă”, a postat marţi pe Twitter liderul Vox, Santiago Abascal.