DISTRIBUIȚI
AFP

Familia istorică a extremei drepte franceze s-a destrămat şi mai mult vineri, după ce Marion Marechal, nepoata candidatei la preşedinţie Marine Le Pen, a afirmat că se gândeşte să treacă de partea rivalului acesteia, Eric Zemmour, comentează AFP, potrivit agerpres

„Mă gândesc, nu am luat nicio decizie”, a declarat joi seara Marechal pentru ziarul Le Parisien, referitor la susţinerea fostului jurnalist Zemmour. Campania acestuia cuprinde propuneri ultra-radicale împotriva imigraţiei şi a islamului, iar discursul său extremist a adus-o pe Le Pen mai aproape de centru, apreciază France Presse.


Citește și : Xiomara Castro, prima femeie preşedinte în Honduras

„E brutal, e violent, e foarte greu pentru mine”, a reacţionat vineri Le Pen pe canalul TV CNews. Ea candidează pentru a treia oară la preşedinţia Franţei, iar sondajele o prezintă frecvent drept calificată în turul al doilea împotriva actualului şef al statului, Emmanuel Macron, ca şi în 2017.

Marechal afirmase de mai multe luni că va fi alături de „cel mai bine plasat” reprezentant al extremei drepte în cursa către Palatul Elysee, apreciind totodată că Zemmour are o „marjă de progres mai mare” decât mătuşa ei. Vineri, ea a revenit asupra subiectului în Le Figaro: „Coerenţa, viziunea, strategia fac să înclin către Eric Zemmour. E sigur. Dar există şi un subiect familial”.

AFP observă că familia Le Pen, care domină extrema dreaptă franceză din anii 1980, este frecvent zguduită de drame psihologice, în special între patriarhul Jean-Marie Le Pen şi fiica sa Marine, care i-a luat în 2011 locul la conducerea Frontului Naţional (redenumit între timp Adunarea Naţională). La rândul ei, Marine are o rivală în persoana nepoatei Marion, care îşi revendică moştenirea, în special după ce a fost aleasă deputată în 2012, la vârsta de numai 22 de ani.

Citește și : China o lasă pe Michelle Bachelet să viziteze regiunea Xinjiang

Marechal s-a retras din politică după alegerile prezidenţiale din 2017, dar este încă populară în rândul alegătorilor de extremă dreaptă. Acum gravidă de patru luni, ea afirmă că va reveni şi că are în vedere să candideze din nou la alegerile parlamentare, fie la Morbihan, în vestul Franţei, fie în Vaucluse, fosta ei circumscripţie din sud.