DISTRIBUIȚI
W3LiveNews.com

Ministrul francez al Afacerilor Externe Jean-Yves Le Drian l-a convocat marţi pe ambasadorul Chinei în Franţa pentru a-şi exprima ”dezaprobarea” faţă de ”anumite afirmaţii recente” care critică răspunsul occidental la pandemia de coronavirus, a anunţat ministrul francez într-un comunicat, relatează AFP, potrivit agerpres.

„Am făcut cunoscută clar dezaprobarea mea cu privire la unele afirmaţii recente ale ambasadorului Republicii Populare Chineze în Franţa, în cursul convocării acestuia la Ministerul Europei şi Afacerilor Externe, marţi dimineaţă, 14 aprilie”, a subliniat şeful diplomaţiei franceze.


Citește și : NYT: Războiul de lungă durată al lui Putin cu sistemul ştiinţific american

”Anumite luări de poziţie publice recente ale unor reprezentanţi ai ambasadei Chinei în Franţa nu sunt conforme cu calitatea relaţiei bilaterale dintre ţările noastre”, a afirmat ministrul francez, referindu-se la campania dusă de această ambasadă pentru a lăuda ”victoria” guvernului chinez în lupta sa împotriva coronavirusului şi a critica gestionarea de către Occident a acestei epidemii.

Duminică, ambasada Chinei în Franţa a publicat pe site-ul său un text intitulat ”Restabilirea unor fapte distorsionate – Observaţiile unui diplomat chinez aflat la post în Paris”.

În textul citat, occidentalii sunt în mod special acuzaţi că denigrează în mod nedrept China după ce au calificat boala COVID-19 drept o ”gripă” la începutul epidemiei şi americanii sunt criticaţi pentru că l-au demis pe comandantul unui port-avion al cărui echipaj a fost contaminat.

Citește și : Rusia a intrat în cursa pentru a crea un vaccin anti-coronavirus

Textul îi acuză, de asemenea, fără a furniza dovezi, pe membrii personalului de îngrijire din unităţile pentru vârstnici din Franţa (Ehpad) că şi-au ”abandonat posturile peste noapte (…) lăsându-i pe pensionari să moară de foame şi boală”.

”COVID-19 este o pandemie care afectează toate continentele şi toate societăţile. În faţa virusului şi a consecinţelor sale asupra economiilor noastre, nu există loc pentru polemici şi Franţa lucrează hotărât în favoarea unităţii, solidarităţii şi a unei mai mari cooperării internaţionale”, a subliniat marţi ministrul francez al Afacerilor Externe, potrivit comunicatului.