DISTRIBUIȚI

sursa foto:  Buzznews

Germania încearcă să profite de miliardele de euro oferite de UE pentru comunităţile de romi din România şi Bulgaria susţinând că cele două ţări nu utilizează aceşti bani, scrie ziarul britanic Express într-un articol publicat marţi în ediţia sa online.

Joachim Stamp, ministrul integrării din cel mai mare land al Germaniei, Renania de Nord-Westfalia, a considerat „extrem de deranjant” că cele două ţări din Europa de Est refuză să utilizeze banii din Fondul Social European (FSE).


Ambele state membre ale UE primesc fonduri în valoare de milioane de euro în fiecare an pentru a-şi ajuta comunităţile de romi, cel mai mare grup minoritar din blocul comunitar, ce numără peste 10 milioane de membri în UE.

Bulgariei, care are 750.000 de romi – sau 9,94% din populaţie – i s-a alocat o sumă în euro echivalentă cu 6,5 miliarde de lire sterline, potrivit ziarului britanic, în perioada 2014-2020, cu peste 4,6 miliarde provenind din FSE.

România a primit pentru aceeaşi perioadă o sumă în euro echivalentă cu 20,7 miliarde de lire sterline, cu 14,4 miliarde de la FSE, pentru a-şi ajuta populaţia de romi de peste 1,1 milioane de locuitori, reprezentând peste 5% din populaţia totală a ţării.

România şi Bulgaria refuză să utilizeze banii pentru romi, potrivit lui Stamp, care susţine că aceşti bani ar trebui „redistribuiţi” către regiunea Ruhr. Zona, în estul Renaniei de Nord-Westfaliei, este cea mai mare zonă urbană din Germania şi a treia cea mai mare din UE.

Cele două oraşe principale ale regiunii, Dortmund şi Duisburg, au primit un număr mare de imigranţi din cele două ţări, notează express.co.uk.

Stamp a declarat pentru WAZ, cel mai mare ziar din regiune, că „aceste fonduri ar trebui puse la dispoziţia oraşelor ca Dortmund şi Duisburg”.

„În Bulgaria, romii nu sunt acceptaţi deloc (…). Ei sunt trataţi ca cetăţeni de clasa a cincea. Educaţia copiilor nu este acolo garantată”, potrivit lui Stamp.

„Bulgaria ar trebui să înţeleagă că dacă va continua să permită această lipsă de educaţie, problema se va agrava”, a adăugat el.

Pe parcursul perioadei de finanţare anterioare, respectiv 2007-2013, România nu a reuşit să utilizeze nici măcar o cincime din contribuţia totală a UE de 17,8 miliarde de euro pentru a ajuta comunitatea romă, notează ziarul britanic.

UE foloseşte termenul „rom” ca un termen umbrelă ce include şi grupuri care au caracteristici culturale similare, cum ar fi nomazii, ţiganii şi sinti, mai remarcă publicaţia Express.

Finanţarea este oferită fiecărei ţări pe baza populaţiei sale de etnie romă, dar fiecare guvern are responsabilitatea de a cheltui banii stabilind obiective specifice precum promovarea incluziunii sociale şi combaterea sărăciei.