DISTRIBUIȚI

În primele zece luni de la punerea în aplicare a Acordului de parteneriat economic UE-Japonia, exporturile blocului comunitar către statul nipon au crescut cu 6,6% comparativ cu aceeaşi perioadă a anului precedent, a anunţat vineri Comisia Europeană, scrie agerpres.

Aceasta creştere o depăşeşte pe cea din ultimii trei ani, care a fost, în medie, de 4,7% (potrivit datelor Eurostat). Exporturile japoneze către Europa au crescut cu 6,3% în aceeaşi perioadă.


Citește și : Traficul aerian, deviat în Israel, din cauza unor exerciţii antibalistice

Acordul de parteneriat economic UE-Japonia a intrat în vigoare la data de 1 februarie 2019.

Anumite sectoare au înregistrat, în perioada februarie – noiembrie 2019, o creştere mai accentuată a exporturilor, se arată în comunicatul Executivului comunitar.

Astfel, exporturile de carne au crescut cu 12%, cele de produse lactate au urcat cu 10,4%, cele de băuturi au crescut cu 20%, în timp ce exporturile de maşini şi aparate electrice, cum ar fi echipamentele de telecomunicaţii, dispozitivele de stocare şi circuitele electronice, au urcat cu 16,4%.

Acordul de parteneriat economic UE-Japonia le oferă întreprinderilor de toate dimensiunile din UE noi oportunităţi de a exporta către Japonia, deoarece elimină marea majoritate a taxelor, în valoare de un miliard de euro, percepute anual pentru exporturile UE către Japonia. La data punerii depline în aplicare a acordului, taxele vamale eliminate de Japonia vor viza 97% dintre mărfurile importate din UE, ceea ce ar putea determina ulterior o creştere cu aproximativ 36 de miliarde de euro a comerţului anual dintre UE şi Japonia.

Printre sectoarele care vor beneficia de pe urma Acordului de parteneriat economic UE-Japonia se află: produsele din piele fabricate în Spania, seminţele din Franţa şi carnea de vită din Irlanda.

Acordul de parteneriat economic creează noi oportunităţi pentru fermierii şi producătorii de alimente europeni, protejând totodată pe deplin interesele UE. Datorită acordului, 211 produse alimentare şi băuturi de înaltă calitate din UE (aşa-numitele „indicaţii geografice”) pot fi vândute acum cu denumirea proprie în Japonia şi sunt protejate împotriva imitaţiilor.

Citește și : Avionul cu britanicii evacuați din orașul chinez Wuhan a ajuns în Marea Britanie

În plus, UE a obţinut un acces mai bun la piaţa achiziţiilor publice din Japonia, care se numără printre cele mai mari din lume. Acordul oferă, de asemenea, condiţii mai bune pentru prestatorii de servicii, o mai mare mobilitate pentru angajaţii întreprinderilor şi un cadru care să permită recunoaşterea reciprocă a calificărilor profesionale.

Totodată, UE şi Japonia au convenit să stabilească standarde ambiţioase în materie de dezvoltare durabilă, inclusiv, pentru prima dată, un angajament specific referitor la Acordul de la Paris privind schimbările climatice.

„Acordul comercial dintre UE şi Japonia este benefic pentru cetăţenii, lucrătorii, fermierii şi întreprinderile din Europa şi din Japonia. Deschiderea, încrederea şi un angajament faţă de normele stabilite contribuie la o creştere durabilă a comerţului. UE este şi va continua să fie cel mai mare şi mai activ bloc comercial din lume. UE este un partener bilateral de încredere pentru peste 70 de ţări, împreună cu care am construit cea mai mare reţea comercială din lume”, a declarat comisarul pentru comerţ, Phil Hogan.