DISTRIBUIȚI

Explozii şi tiruri de arme automate au fost auzite miercuri în Enerhodar – oraş ocupat de trupele ruse – în zona unde se află reactoarele centralei nucleare din Zaporojie (sudul Ucrainei), relatează publicaţia ucraineană Focus, citând mai multe conturi locale de Telegram, potrivit agerpres

Potrivit unor martori, incidentul s-a produs în spatele zonei cu reactoare nucleare, acolo unde se presupune că recent a fost instalată o bază a forţelor ruse. Fum negru se ridică deasupra acelui loc, susţin aceştia.


Citește și : Turcia anunţă noi prospecţiuni de gaze în estul Mării Mediterane

Media oficiale ruse, citând surse ale administraţiei instalate de ocupanţi, au relatat că centrala din Zaporojie a fost atacată de trei presupuse drone kamikaze ucrainene şi că „atacurile dronelor ucrainene continuă”, potrivit Focus. Cantitatea de material exploziv cu care ar fi fost echipate dronele s-ar ridica la câteva kilograme de TNT.

Totodată, ocupanţii ruşi au declarat că zona unde se află dispuse reactoarele nucleare ale centralei nu a avut de suferit.

Aşa-zisele autorităţi din Enerhodar au afirmat că acesta nu este primul atac asupra centralei şi că dronele ucrainene au mai bombardat o dată centrala în cursul acestei săptămâni. Colaboraţioniştii susţin că în urma precedentului atac 11 persoane au fost rănite.

Reprezentanţii autorităţilor de la Kiev şi ai armatei ucrainene nu au comentat deocamdată cu privire la exploziile din Enerhodar.

La 15 iulie, directorul Energoatom, Petro Kotin, a declarat că trupele ruse au instalat sisteme de rachete pe teritoriul centralei nucleare capturate pe care le folosesc pentru a bombarda oraşul Nikopol din regiunea Dnipropetrovsk (sud-estul Ucrainei).

Situaţia la acest obiectiv strategic este foarte tensionată, deoarece ocupanţii aduc acolo tot mai multe echipamente, consemnează Focus.

Citește și : Rishi Sunak are ambiţii mari: Vrea o Mare Britanie INDEPENDENTĂ energetic până în 2045

În urma unui incident produs luni şi ale cărui circumstanţe nu sunt cunoscute, pe teritoriul centralei nucleare ar fi fost răniţi mai mulţi ruşi, existând şi morţi, conform unor surse locale, citate de Rbc.ua.

La 12 iulie aici au fost auzite de asemenea explozii şi rafale de arme automate, dar, după cum a precizat primarul ucrainean al Enerhodar, Dmitri Orlov, forţele ucrainene nu au nicio legătură cu acestea.