DISTRIBUIȚI
Sputnik

Televiziunea de stat siriană a relatat duminică că mai multe explozii au fost auzite în interiorul unei baze americane din regiunea Al-Tanf, în apropiere de granița irakiană, relatează Reuters, informează mediafax.

Raportul a fost negat, însă, de un comandant al grupului rebel Maghawir al-Thawra, susținut de SUA, care a declarat că exploziile au făcut parte din exercițiile comune terestre și aeriene care au început la începutul acestei săptămâni și nu au venit din interiorul bazei.


Citește și : Turcia riscă sancţiuni europene drastice în cazul lui Osman Kavala

Garnizoana este situată într-o zonă strategică în apropierea punctului de trecere a frontierei siriene Tanf cu Irakul, la intersecția unei autostrăzi principale Bagdad-Damasc, principala rută de aprovizionare cu arme a Teheranului pe cale terestră către Siria și către puternica miliție Hezbollah din Liban.

Mai multe drone au atacat periferia bazei în octombrie anul trecut, dar nu au existat victime americane, potrivit oficialilor americani.

Citește și : Preşedintele Botswanei spune că diplomaţii străini au venit infectaţi cu Omicron din Europa

Rusia și guvernul sirian au cerut în repetate rânduri Washingtonului să își retragă trupele de la baza Tanf.

Garnizoana a fost înființată pentru prima dată atunci când luptătorii Statului Islamic controlau estul Siriei la granița cu Irakul, dar de când militanții au fost alungați, Tanf și-a asumat un rol ca parte a unei strategii americane de a limita acumularea militară a Iranului în estul Siriei.