DISTRIBUIȚI
CTV News

Centrul Naţional de Prevenire a Dezastrelor Naturale (Cenapred) din Mexic a informat joi că vulcanul Popocatepetl a înregistrat „o explozie cu conţinut moderat de cenuşă” şi că nivelul de alertă a fost ridicat la faza 2, relatează EFE, scrie agerpres.

Nivelul de alertă galbenă din faza 2 doua arată că poate avea loc o activitate eruptivă cu emisie de vapori de apă şi gaz, ploaie uşoară de cenuşă asupra zonelor apropiate şi lansarea de materii incandescente la câţiva kilometri distanţă de crater.


Citește și : Boris Johnson este unul dintre cei mai curajoşi politicieni din Europa, afirmă Viktor Orban

Posibilitatea unor fluxuri de materii piroclastice generate de explozii şi alunecări de noroi pe distanţe scurte nu necesită alerta de evacuare.

Cenapred a precizat că explozia a avut loc la 06:33 ora locală (12:33 GMT) şi a aruncat în aer o trombă de fum de peste 3 kilometri în direcţia nord-est.

Într-un raport difuzat miercuri, Centrul a informat că în ultimele 24 de ore deasupra craterului au avut loc 155 de exalaţii de aburi, 198 de minute de murmur şi 3 seisme vulcano-tectonice.

Cenapred a reamintit că monitorizarea activităţii vulcanului Popocatepetl se realizează constant timp de 24 de ore.

Citește și : Poliţiştii instructori cehi vor pleca din Irak, personalul militar va rămâne

În faţa posibilităţii căderii de cenuşă, Centrul a recomandat populaţiei acoperirea nasului şi a gurii cu o batistă, curăţarea ochilor cu apă şi închiderea sau acoperirea ferestrelor. Autorităţile analizează zilnic activitatea vulcanului Popocatepetl de când, în 1994, a intrat în faza eruptivă.

Popocatepetl, unul dintre cei mai înalţi vulcani din lume (peste 5.400 de metri), se află în apropierea capitalei Ciudad de Mexico.