DISTRIBUIȚI
ekstrabladet.dk

O persoană a fost uşor rănită într-o explozie survenită în cursul nopţii lângă agenţia daneză de administrare fiscală din Copenhaga, într-un incident calificat miercuri de poliţie drept un atac deliberat, transmite Reuters, potrivit agerpres.

Nu se ştie deocamdată cine s-a aflat în spatele atacului.


Citeşte şi: Kim Jong Un îi avertizează pe americani şi nord-coreeni

Explozia, care a avut loc în jurul orei locale 22:15 (20:15 GMT), a spart geamurile şi a avariat structura metalică de la intrarea principală în clădirea fiscului din Nordhavn, în apropiere de centrul Copenhagăi.

Poliţia a încercuit zona şi le-a cerut angajaţilor să nu intre în clădire, miercuri.

„Cineva a făcut acest lucru în mod intenţionat. Nu a fost un accident”, a afirmat într-o conferinţă de presă inspectorul principal de poliţie Jorgen Bergen Skov.

Acesta a menţionat că este prea devreme pentru a şti cine este responsabil.

„Tratăm cele întâmplate cu foarte mare seriozitate şi deja în cursul nopţii am lansat o amplă investigaţie. Nu vrem şi nu putem să acceptăm astfel de atacuri”, a adăugat el.

Sediul fiscului danez a mai fost afectat de o explozie exact în urmă cu 16 ani, atunci poliţia evocând un „act de vandalism”. Jorgen Bergen Skov a afirmat miercuri că ancheta lansată a arătat că nu există o legătură între cele două evenimente.

Citeşte şi: Iran cere sprijinul ONU în războiul psihologic cu SUA

Danemarca are una din cele mai mari rate ale fiscalităţii din lume, în susţinerea sistemului său generos de asigurări sociale. În general danezii sunt mulţumiţi de nivelul ridicat al taxelor, conform unor sondaje.

Atacurile sau cazuri de violenţă grave sunt rare în această mică ţară nordică având doar 5,7 milioane de locuitori şi care se mândreşte cu o reputaţie de siguranţă şi toleranţă socială.

„Este un act revoltător şi total inacceptabil”, a transmis pe Twitter ministrul responsabil de fisc, Morten Bodskov, după ce a inspectat „pagubele grave produse clădirii agenţiei”.