DISTRIBUIȚI
TAG24

Poliţia germană a reţinut trei bărbaţi suspectaţi de implicare într-o explozie care a vizat joi seară un sediu al partidului Alternativa pentru Germania (AfD, de extremă dreapta) din oraşul german Doebeln, landul Saxonia, transmite vineri Reuters, potrivit agerpres.

Explozia, care a avut loc în afara sediului, nu a produs victime, dar a incendiat biroul şi a produs pagube autovehiculelor şi imobilelor din apropiere, a comunicat poliţia landului Saxonia (LKA).


Citește și: Un fost senator democrat ar putea prelua șefia Pentagonului

Suspecţii reţinuţi au vârsta de 29, 32 şi, respectiv, 50 de ani, a precizat poliţia.

Unitatea antiteroristă a LKA a stabilit că explozia constituie o escaladare a atacurilor motivate politic împotriva unor sedii ale AfD în Saxonia, care se limitează de obicei la acte de vandalism.

‘Atacul împotriva sediului AfD din Doebeln este neobişnuit pentru că scopul exploziei era să rănească oameni’, a subliniat LKA, care continuă ancheta în acest caz.

Landul Saxonia a fost teatrul unor tulburări şi proteste ale extremiştilor de dreapta declanşate de înjunghierea mortală a unui cubanezo-german la Chemnitz în luna august, incident pus iniţial pe seama a doi migranţi din Irak şi Siria.

Citește și: Polițiștii britanici se pregătesc de tulburări violente în Irlanda de Nord

Tulburările, în cursul cărora ‘skinheads’ (‘capete rase’) au executat salutul nazist şi au urmărit migranţi pe străzile oraşului, au scos în evidenţă profunzimea rupturii create în societate de decizia din 2015 a cancelarului Angela Merkel de a deschide graniţele pentru aproape un milion de solicitanţi de azil, în majoritate musulmani din Siria, Irak şi Afganistan.

Saxonia nu are doar o scenă de extremă dreapta numeroasă, ci şi mulţi susţinători ai partidului radical de stânga Die Linke, formaţiune cu a doua cea mai numeroasă prezenţă în parlamentul regional.