DISTRIBUIȚI

Poliţia olandeză anchetează o explozie produsă în cursul nopţii într-o biserică din apropiere de Rotterdam care la sfârşitul săptămânii trecute a permis accesul credincioşilor, sfidând restricţiile anti-pandemie impuse de autorităţi, relatează marţi AFP, potrivit agerpres.

Mai mulţi locuitori din Krimpen aan den Ijssel au spus că au fost treziţi de o explozie puternică în jurul orei locale 04:30 (02:30 GMT) la biserica Mieraskerk, unde un ziarist care încerca să relateze duminică de la faţa locului a fost atacat de enoriaşi.


Vezi şi: Poliţiştii mexicani au omorât o imigrantă – VIDEO

„Nimeni nu a fost rănit în explozie, dar faţada clădirii a fost avariată”, a menţionat pe Twitter poliţia.

Potrivit media, poliţia consideră că la originea deflagraţiei s-a aflat un foc de artificii.

Sute de credincioşi au asistat duminică la o slujbă la acest lăcaş de cult, deşi măsurile antipandemie limitează astfel de adunări la mai puţin de 30 de oameni. Pe de altă parte, având în vedere legislaţia privind libertatea religioasă, guvernul olandez nu este autorizat să intervină în biserici sau să impună amenzi.

Un jurnalist de la canalul RTV Rijnmond care s-a dus duminică la biserica din Krimpen a afirmat că a fost lovit cu picioarele, iar un alt ziarist de la canalul popular PowNed a fost lovit de o maşină în timp ce încerca să ia interviuri enoriaşilor strânşi duminică la biserica Sionkerk din oraşul Urk (centrul Ţărilor de Jos).

Urk, situat pe aşa-zisa „centură a Bibliei” unde biserica reformată ortodoxă se bucură de influenţă, a fost scena primelor revolte împotriva unui lockdown naţional vizând combaterea pandemiei, în ianuarie. Tot în ianuarie, la Urk a fost incendiat un centru de testare COVID-19.

Citeşte şi: 25 de lideri mondiali vor un tratat comun privind pandemiile.

Luni, poliţia a anunţat că au fost arestate patru persoane care au atacat ziarişti în faţa unor biserici care s-au redeschis în pofida măsurilor guvernamentale anti-COVID-19.

Săptămâna trecută, autorităţile naţionale au anunţat prelungirea până pe 20 aprilie a restricţiilor împotriva coronavirusului care continuă să se răspândească în regat, reducând însă cu o oră perioada interdicţiei de circulaţie, care este acum între orele 22:00 şi 04:30.