DISTRIBUIȚI
DW

Numărul turcilor care încearcă să obţină azil în Germania a cunoscut o creştere bruscă în acest an, bilanţul urcând constant după lovitura militară de stat eşuată de anul trecut din Turcia, relevă date ale guvernului german, făcute publice luni, transmite Reuters.

Germania a primit 4.408 cereri de azil ale cetăţenilor turci între ianuarie şi august 2017, faţă de 2.836 solicitări în aceeaşi perioadă din 2016, o creştere cu 55,4%, potrivit Biroului Federal pentru Migraţie şi Refugiaţi (BAMF).


„Există o creştere a cererilor de azil ale cetăţenilor turci. Totuşi, eu nu pot prezenta cauzele acestei situaţii deoarece noi nu analizăm statistic de ce fug oamenii”, a spus o purtătoare de cuvânt al ministerului german de Interne.

În luna aprilie, acelaşi minister preciza că cel puţin 262 de diplomaţi şi personal militar din Turcia au depus cereri de azil în Germania după puciul eşuat din 15 iulie anul trecut.

Urmare a tentativei de lovitură de stat, Turcia a arestat mai mult de 40.000 de oameni şi a concediat sau suspendat peste 100.000 de persoane din armată, serviciul public şi sectorul privat. Principalele partide germane au criticat represiunea din Turcia.

Ministrul Apărării de la Ankara, Fikri Isik, a cerut Berlinului în ianuarie să respingă solicitările de azil formulate de 40 foşti militari turci, majoritatea de rang înalt, suspectaţi de Turcia ca având legături cu lovitura de stat eşuată.

De la începutul lui 2017, Germania a acordat protecţie în mai puţin de un sfert din cazurile solicitanţilor turci de azil, o cifră totuşi aproape triplă faţă de procentul de anul trecut.