DISTRIBUIȚI

O delegaţie de experţi ai Comisiei de la Veneţia va efectua o vizită în Ucraina în zilele de 31 octombrie şi 1 noiembrie pentru a examina situaţia creată după adoptarea noii Legi a educaţiei, al cărei articol 7 – potrivit reprezentanţilor minorităţilor naţionale – îngrădeşte substanţial dreptul elevilor la studiul în limba maternă, relatează joi BucPress, potrivit agerpres.

În acest sens, ministrul educaţiei ucrainean, Lilia Grinevici, a declarat într-o conferinţă de presă la Kiev că va avea o întâlnire cu această echipă de experţi ai Comisiei de la Veneţia şi că le va explica prevederile articolului 7 (despre limba în care va decurge procesul de învăţământ) din noua lege.


Ea mai spus că experţii Comisiei de la Veneţia vor avea întâlniri şi cu reprezentanţi ai minorităţilor naţionale din Ucraina, cu deputaţi ai Radei Supreme (parlamentul unicameral), cu miniştri etc.

Citeşte şi: Accident feroviar în Finlanda. Cel puţin patru oameni au murit – FOTO

La 20 octombrie, ministrul educaţiei ucrainean a efectuat o vizită de lucru la Cernăuţi, în cadrul căreia s-a întâlnit cu oficialităţi regionale, precum şi cu profesori, elevi şi studenţi etnici români din nordul Bucovinei. Atât liderii asociaţiilor naţional-culturale româneşti din regiunea Cernăuţi, cât şi părinţii elevilor de la Gimnaziul nr. 6 „Alexandru cel Bun” cu predare în limba română din Cernăuţi şi-au exprimat nemulţumirea profundă faţă de noua Lege a educaţiei, apreciind că prevederile ei restrâng drepturile minorităţilor naţionale la studiul în limba maternă.

Citeşte şi: Expansiunea NATO în Europa provoacă o iritare virulentă a Moscovei

Părinţii i-au adresat Liliei Grinevici o mulţime de întrebări şi i-au cerut explicaţii de ce copiilor lor li se încalcă dreptul la studierea în limba maternă. Aceştia au întrebat-o pe Grinevici de ce nu a avut curajul să se întâlnească cu minorităţile naţionale din Ucraina înainte de adoptarea acestei legi, care a creat o imagine negativă ţării în spaţiul european, notează BucPress.

De asemenea, reprezentanţii comunităţii româneşti au declarat că au trecut în anii ’90 printr-un experiment similar, când în şcolile cu predare în limba română se deschideau clase ucrainene sau ruse. În consecinţă, şcolile româneşti au dispărut, iar satele – au fost asimilate. „Nu dorim asimilare, ci integrare’, a declarat unul din părinţii prezenţi la întâlnirea cu Lilia Grinevici, conform agenţiei de presă citate.