DISTRIBUIȚI
WASHINGTON, DC - MARCH 17: (L-R) U.S. President Donald Trump looks on as White House Coronavirus Response Coordinator Dr. Deborah Birx speaks about the coronavirus outbreak in the press briefing room at the White House on March 17, 2020 in Washington, DC. The Trump administration is considering an $850 billion stimulus package to counter the economic fallout as the coronavirus spreads. (Photo by Drew Angerer/Getty Images)

Experta în coronavirus a Casei Albe, dr. Deborah Birx, consideră că este prea devreme să se determine dacă va exista un al doilea val al epidemiei de COVID-19, transmite dpa, potrivit agerpres.

Duminică, şefa grupului de lucru al preşedinţiei SUA pentru combaterea pandemiei a arătat că trebuie văzut ce condiţii vor exista la toamnă, când se aşteaptă o oarecare creştere a numărului de decese. ‘Vreau să fie clar pentru poporul american – ne pregătim pentru această posibilă problemă la toamnă’, a declarat Birx într-o emisiune a televiziunii ABC.


Citeşte şi: Cehia îşi redeschide cafenelele, hotelurile, barurile, restaurantele şi piscinele

Guvernul de la Washington se concentrează asupra creării de rezerve de echipamente medicale, cum ar fi ventilatoarele şi articolele de protecţie individuală, pentru a se asigura că personalul medical nu va ajunge din nou în situaţia haotică din primele săptămâni ale epidemiei.

Birx a refuzat să dea curs speculaţiilor moderatoarei emisiunii, care o întrebase dacă crede că America va trebui să se închidă din nou când se va produce ‘al doilea val’. Reprezentanta Casei Albe a răspuns că ‘este greu de spus’ şi că oficialii din domeniul sanitar vor evalua succesul reluării activităţii în diferite state şi oraşe.

Citeşte şi: CUTREMUR puternic în Noua Zeelandă

Unii medici prevăd că valul al doilea al epidemiei va fi mai grav decât primul, deoarece va lovi probabil la începutul sezonului de gripă, când sistemul medical va fi deja suprasolicitat. Gripa spaniolă din 1918 a avut trei valuri distincte, dintre care al doilea a făcut cele mai multe victime, reaminteşte dpa.

Birx a părut să nu fie de acord cu preşedintele Donald Trump în privinţa testării. Ea a sugerat că, pentru a vedea dacă virusul se răspândeşte pe măsură ce se renunţă la distanţarea socială, ar trebui testaţi toţi angajaţii şi rezidenţii, deşi Trump a minimalizat necesitatea testării pe o scară atât de largă. ‘Toate testările proactive trebuie să fie pregătite şi să continue să rămână pregătite, deoarece asta va determina redeschiderea în siguranţă’, a spus experta.