DISTRIBUIȚI
The Telegraph

Preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, a insistat joi că nu există nici un fel de prezenţă a armatei ruse în estul Ucrainei, relatează agenţia DPA, conform agerpres .

Grupările miliţiei locale din estul Ucrainei sunt suficiente pentru gestionarea ameninţărilor militare, a declarat Putin în cadrul conferinţei sale de presă anuale.


Putin a avut anterior un rol de negociator în convorbirile de pace în numele grupărilor separatiste proruse care luptau împotriva armatei ucrainene în două regiuni ale Ucrainei, cele mai estice, de la graniţa cu Rusia.

Citește și : Accident în Franța. O coliziune între un tren şi un autobuz şcolar

Ucraina şi puterile occidentale, inclusiv ţări membre ale Uniunii Europene şi Statele Unite ale Americii, au acuzat Moscova că alimentează conflictul prin furnizarea de arme şi trupe către grupările separatiste. Rusia a respins în mod repetat astfel de acuzaţii.

Liderul de la Kremlin a afirmat că nu se opune ideii privind desfăşurarea de trupe internaţionale de menţinere a păcii în regiunile răvăşite de război, dacă există un acord pentru aceasta între guvernul de la Kiev şi grupările separatiste.

Aparent, ca o ramură de măslin întinsă Washingtonului, Putin a recunoscut SUA ca ţară participantă cu drepturi depline în procesul de pace ucrainean, spunând că ”Statele Unite au fost şi sunt în prezent foarte profund implicate în toate evenimentele care se întâmplă”.

Totodată, Putin şi-a exprimat sprijinul faţă de implicarea SUA în procesul negocierilor de pace desfăşurate sub egida europenilor în aşa-numitul ”format Normandia”, ce include Ucraina, Rusia, Germania şi Franţa.