DISTRIBUIȚI
demokraatti.fi

Circa 150 de militari ai armatei britanice şi ai Royal Air Force au luat parte la un „exerciţiu de reacţie rapidă” în Finlanda, alături de SUA şi forţele armate finlandeze, relatează sâmbătă DPA, potrivit agerpres

Ministerul Apărării de la Londra a anunţat că exerciţiul de patru zile „Vigilant Fox” a implicat un număr total de 750 de militari din cele trei ţări.


Citește și : Temperaturile ridicate înregistrate în luna iulie în toată Europa au declanşat un val de căldură marin în Marea Mediterană

Exerciţiul comun a fost organizat după ce NATO a semnat un protocol de aderare cu Finlanda anterior în cursul acestei luni, ceea ce a dus la începerea procesului de ratificare de către ţările membre.

Finlanda şi Suedia şi-au confirmat amândouă intenţia de a adera la NATO după invadarea Ucrainei de către Rusia.

Finlanda a semnat o declaraţie de asigurare reciprocă a securităţii împreună cu Regatul Unit în luna mai şi este de asemenea membră a Joint Expeditionary Force, coaliţie de zece membri condusă de Londra.

MoD a precizat că trupe britanice staţionate în Estonia au fost transportate în Finlanda în elicoptere Chinook ale Royal Air Force în cadrul exerciţiului.

„Exerciţiul Vigilant Fox a demonstrat puterea şi interoperabilitatea forţelor noastre armate cu aliaţii noştri american şi finlandez şi a reafirmat angajamentul nostru pentru apărarea şi securitatea regiunii Mării Baltice”, a declarat ministrul apărării, James Heappey.

„Soldaţii, marinarii şi aviatorii noştri au avut parte de o primire călduroasă în Finlanda în ultimele luni”, a declarat lt. col. Stephen Boyle, ataşatul militar al Regatului Unit de la Helsinki.

Citește și : Blinken efectuează un turneu diplomatic în Africa pentru a contracara influenţa rusă

„Pe măsură ce Finlanda se îndreaptă spre statutul de membru deplin al NATO, vom continua să căutăm oportunităţi ca aceasta pentru a ne arăta solidaritatea cu Finlanda, a învăţa unii de la alţii şi a ne ameliora capacitatea de a acţiona împreună”, a adăugat el.