DISTRIBUIȚI
AFP

Exerciţiile comune ale forţelor armate ruse şi belaruse se vor desfăşura în perioada 10-20 februarie, a anunţat marţi Ministerul Apărării belarus, informează Reuters şi AFP, potrivit agerpres.

Aceste manevre se vor derula în două etape: prima, din prezent până pe 9 februarie, va implica desfăşurarea de trupe ruse şi belaruse spre „zonele ameninţate”, securizarea infrastructurii de stat şi militare, protecţia spaţiului aerian.


Citeşte şi: GE suspendă regulile privind vaccinul și testarea anti-Covid după înfrângerea lui Biden la Curtea Supremă – Black News

Apoi, din 10 până pe 20 februarie vor avea loc, la mai multe baze militare din Belarus, manevrele propriu-zise, denumite „Determinarea Uniunii 2022”, cu referire la Uniunea Rusia-Belarus.

Preşedintele belarus Aleksandr Lukaşenko a anunţat luni organizarea acestor exerciţii, fără a preciza datele. El a justificat exerciţiile prin întărirea dispozitivului NATO în Polonia şi în ţările baltice, la frontierele cu Belarus, precum şi prin situaţia în Ucraina.

Minskul a anunţat luni că o parte a militarilor ruşi a sosit deja în Belarus pentru a efectua prima etapă de testare a eficienţei grupării regionale de trupe.

Utilizatori ruşi au difuzat luni pe reţelele sociale numeroase înregistrări video cu trenuri încărcate cu echipamente militare, blindate şi alte vehicule în vestul Rusiei, îndreptându-se spre frontieră.

Anunţul despre desfăşurarea de trupe ruse în Belarus intervine după ce preşedintele belarus Aleksandr Lukaşenko a informat anterior cu privire la noi manevre militare comune împreună cu Rusia în luna februarie, pe fondul tensiunilor în creştere dintre Rusia şi Occident în legătură cu situaţia de la graniţa ruso-ucraineană.

Citeşte şi: Biserica Luterană din Finlanda va trebui să-şi ceară scuze poporului sami – Black News

Rusia a concentrat de mai multe luni peste 100.000 de soldaţi şi echipamente în apropiere de frontiera cu Ucraina, generând temeri cu privire la o posibilă invazie. Moscova neagă acuzaţia că ar avea un astfel de plan.

Belarus este un aliat apropiat al Rusiei, aminteşte Reuters.