DISTRIBUIȚI
Livemint

Consiliul central al evreilor germani a denunţat sâmbătă vânzarea pe Amazon a cărţilor cu caracter antisemit şi a produselor care glorifică nazismul, transmite AFP, potrivit agerpres.

Sâmbătă seara, Amazon a răspuns dând asigurări că „ia foarte în serios” atenţionarea transmisă de Consiliul central al evreilor din Germania şi a promis să adopte măsuri în cazul în care s-ar produce „încălcări” ale regulilor sale.


Citește și : Germania: AfD şi-a lansat campania pentru alegerile locale în fosta RDG

Este „absolut inacceptabil ca tricouri şi autocolante care glorifică nazismul sau incită la ură împotriva minorităţilor să fie vândute pe Amazon”, deplângea anterior preşedintele Consiliului central, Josef Schuster, într-un interviu acordat grupului de presă RND.

Gigantul mondial al vânzărilor online are „o mare responsabilitate morală şi socială” în opinia lui Josef Schuster, care nu consideră că Amazon se poate limita doar la asumarea rolului de „furnizor”.

„Aşteptăm de la o companie precum Amazon, dar şi din partea autorităţilor responsabile, să retragă imediat aceste produse din circulaţie şi să înceapă în mod sistematic urmăriri penale”, a adăugat Schuster.

El a făcut referire în special la vânzarea unor opere în mod făţiş antisemite, precum ‘Der Jude als Weltparasite’ (‘Evreul ca parazit mondial’) sau ‘Judas: inamicul mondial’. Prima carte era disponibilă sâmbătă dimineaţa, la un preţ de 20 de euro, pe platforma de vânzare online.

Consiliul central este, de asemenea, îngrijorat de vânzarea autocolantelor sau a tricourilor inscripţionate cu litere gotice precum ‘Auch ohne Sonne braun’ (‘Chiar fără soarele brun’) sau ‘Nordische Wut kennt keine keine Gnade’ (‘Furia nordică nu cunoaşte milă, niciun pic de milă’), disponibile pe Amazon.

Citește și : Cutremur de 6,9 grade în vestul Australiei

„Ne distanţăm clar de naţional-socialism şi de glorificarea sa”, a reacţionat pentru AFP un purtător de cuvânt al grupului, care a promis că „această categorie de produse va fi examinată în detaliu”.

„Avem directive clare şi toţi vânzătorii Amazon trebuie să se conformeze condiţiilor noastre de vânzare”, a avertizat Amazon.

„Dacă luăm act de o încălcare a regulilor, vom adopta măsurile cuvenite, care pot include închiderea contului vânzătorului”, a mai afirmat Amazon.

Memorialul Shoah Yad Vashem solicitase deja din 2017 companiei Amazon să interzică vânzarea pe siteul său a cărţilor care neagă existenţa Holocaustului. La acea dată, scrisoarea a fost însoţită de fotografii ale cărţilor de acest tip scoase la vânzare, precum ‘Raportul Leuchter’, un pseudo-document ştiinţific care încearcă să demonstreze că nu au existat camere de gazare.