DISTRIBUIȚI
ZAKA

Federaţia Comunităţilor Evreieşti din Ungaria (Mazsihisz) a protestat faţă de căutarea rămăşiţelor victimelor Holocaustului aruncate în Dunăre lângă Budapesta, cerând autorităţilor ungare şi israeliene să stopeze operaţiunea, relatează dpa şi Reuters, potrivit agerpres.

‘Vestea a zguduit comunitatea noastră’, a reacţionat joi Federaţia, pe site-ul său, după ce marţi s-a aflat că organizaţia israeliană ZAKA a primit permisiunea de a căuta osemintele a mii de evrei în albia Dunării.


Citește și: Trump A ANULAT deplasarea delegației americane la Davos

‘Tulburarea locului unde se odihnesc morţii este un subiect complex şi delicat’, a subliniat Mazsihisz.

‘Oasele au fost probabil împrăştiate în cei 75 de ani şi ar fi putut fi duse de ape în aval chiar până în Marea Neagră … Căutarea lor este inutilă şi tulbură pacea şi demnitatea celor decedaţi, fie ei evrei sau goimi (ne-evrei). Ea încalcă Halaha’ (legea religioasă evreiască), a mai arătat Federaţia în comunicatul său.

Victimele au fost executate de fasciştii ungari la sfârşitul anului 1944 pe malul Dunării, iar cadavrele au fost aruncate în fluviu. În acelaşi an, între lunile aprilie şi iunie, autorităţile ungare au deportat peste o jumătate de milion de evrei în lagărul de la Auschwitz, în cooperare cu Germania nazistă.

În 2016, după descoperirea unor rămăşiţe în albia Dunării în timpul lucrărilor de renovare la un pod din Budapesta, victimele au fost cinstite printr-o înhumare simbolică de către toate congregaţiile evreieşti, ceremonie pe care Mazsihisz o consideră suficientă.

Citește și: Guvernul de la Roma adoptă venitul de cetăţenie și reforma pensiilor

ZAKA, o organizaţie evreiască ultra-religioasă, vrea însă să localizeze rămăşiţele pământeşti şi să le aducă în Israel pentru înhumare.

Ministrul de interne ungar Sandor Pinter şi-a dat acordul pentru această operaţiune în urma unei întâlniri avute luni, la Budapesta, cu omologul său israelian Aryeh Deri.

Conform presei ungare, scafandri ai ZAKA au făcut deja primele explorări în Dunăre, dar nu au găsit deocamdată nimic.