DISTRIBUIȚI
BBC

Cei doi actori politici principali ai crizei din Zimbabwe, preşedintele Robert Mugabe şi vicepreşedintele destituit, Emmerson Mnangagwa, sunt în contact, a anunţat luni armata, transmite AFP. 

Şeful de stat major, generalul Constantino Chiwenga, autorul unei lovituri de forţă în noaptea dintre 14 şi 15 noiembrie, a chemat populaţia la „calm” şi „răbdare”, în ajunul unor noi manifestaţii anti-Mugabe, omul forte al ţării începând din anul 1980.


Sâmbătă, zeci de mii de oameni au cerut în stradă demisia celui mai în vârstă şef de stat în exerciţiu din lume (93 de ani).

Armata a preluat controlul ţării după destituirea lui Emmerson Mnangagwa. Odată cu plecarea acestuia forţată, calea părea eliberată pentru prima doamnă a ţării, Grace Mugabe, pentru ca, la momentul potrivit, aceasta să îi succeadă în funcţie soţului său. Un scenariu inacceptabil pentru armată.

După această lovitură de forţă, şeful statului şi-a pierdut rând pe rând susţinătorii, inclusiv sprijinul partidului său, ZANU-PF, care urmează marţi să declanşeze o procedură de destituire a lui.

În 37 de ani de putere, foarte finul tactician Robert Mugabe nu a fost vreodată atât de slăbit politic, dar el refuză încă să cedeze puterea, notează AFP.

În timp ce negocierile păreau ajunse într-un punct mort, generalul Constantino Chiwenga a anunţat luni seara „contacte între preşedinte şi fostul vicepreşedinte”. „Evoluţii încurajatoare”, conform acestuia.

Emmerson Mnangagwa, plecat în exil după îndepărtarea din funcţie, este „aşteptat curând în ţară”, a precizat Chiwenga.

În cadrul discuţiilor dintre armată şi preşedinte, „mai multe garanţii au fost date”, iar preşedintele Mugabe „a acceptat o foaie de parcurs” pentru o ieşire din criză, a asigurat generalul menţionat, fără a da mai multe detalii.

Conform mai multor analişti, bătrânul lider, acuzat de încălcări ale drepturilor omului şi de corupţie, tergiversează discuţiile cu scopul de a obţine garanţii privind imunitatea sa.