DISTRIBUIȚI

Trei delegaţii din Irak au vizitat Israelul în ultimele luni şi s-au întâlnit cu oficiali ai acestui stat, o evoluţie surprinzătoare pentru relaţiile dintre cele două ţări rivale, transmite luni dpa, potrivit agerpres.

‘Vedem în aceasta o evoluţie pozitivă şi o demonstraţie că putem şi ar trebui să stabilim un dialog bun cu vecinii noştri din regiune şi în particular cu Irak’, a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe israelian, Emmanuel Nachshon, pentru agenţia germană, confirmând relatările din presă despre vizitele respective.


Citeşte şi: Kim Jong Un nu-şi serbează ziua de naştere

Irakul s-a numărat printre ţările arabe care au declarat război Israelului după fondarea acestui stat în 1948.

Potrivit publicaţiei Hadashot News, vizitele delegaţiilor irakiene, dintre care cea mai recentă s-a produs luna trecută, au fost învăluite în secret.

În total, 15 irakieni influenţi, printre care lideri religioşi locali sunniţi şi şiiţi, s-au deplasat în Israel, unde s-au întâlnit cu oficiali, universitari şi experţi, şi au vizitat Memorialul Yad Vashem al Holocaustului.

Prim-ministrul israelian Benjamin Netanyahu a vorbit în mod repetat despre dezvoltarea de relaţii de culise cu ţări arabe, cu care, în marea lor majoritate, Israelul nu întreţine legături diplomatice.

În octombrie, Netanyahu a întreprins prima vizită din 1996 a unui premier israelian în Oman, unde s-a întâlnit cu sultanul Qaboos Bin Said.

Citeşte şi: Globurile de Aur 2019. Avem lista completă a premianţilor

Reacţionând la informaţiile privind vizitele unor delegaţii irakiene în Israel, vicepreşedintele parlamentului irakian, Hassan Karim al-Kaabi, a cerut Ministerului de Externe să desfăşoare o anchetă.

Comisia pentru relaţii externe a parlamentului a fost mandatată ‘să descopere numele oficialilor care au vizitat teritoriul ocupat, mai ales ale celor din parlament’, a declarat Hassan Karim al-Kaabi.

‘Deplasarea într-un teritoriu ocupat este o linie roşie şi un subiect sensibil pentru musulmanii din toată lumea’, a subliniat vicepreşedintele legislativului de la Bagdad, într-un comunicat citat de dpa.