DISTRIBUIȚI
The Wall Street Journal

Fostul preşedinte bolivian Evo Morales, refugiat în Argentina, a declarat luni că „mai devreme sau mai târziu” se va întoarce în ţara sa, la o zi după victoria candidatului socialist Luis Arce, considerat urmaşul spiritual al lui Morales, în alegerile prezidenţiale din Bolivia, informează AFP, potrivit agerpres

„Mai devreme sau mai târziu, mă voi întoarce în Bolivia (…). Marea mea dorinţă este să revin în Bolivia, în regiunea mea. Este doar o chestiune de timp”, a declarat Morales în timpul unei conferinţe de presă la Buenos Aires.


Citește și : Trump vrea ‘să-i cumpere’ pe fermieri: Guvernul SUA le acordă subvenții record înainte de alegeri

Fostul şef de stat Evo Morales (2006-2019), primul preşedinte indigen al Boliviei, a demisionat în noiembrie 2019, acuzat de fraudă electorală de către opoziţie, înainte de a fugi în Mexic, apoi în Argentina.

Luis Arce, fost ministru al economiei în timpul preşedinţiei lui Morales, a câştigat duminică alegerile prezidenţiale din Bolivia din primul tur, cu peste 52% din voturi, potrivit mai multor sondaje la ieşirea de la urne.

Scrutinul, care s-a desfăşurat în mod calm, a fost organizat după un an de criză politică gravă, soldată cu 36 de morţi.

În timpul scrutinului prezidenţial precedent, din octombrie 2019, numărarea voturilor a fost suspendată timp de peste 20 de ore. La reluarea numărătorii, Evo Morales, care candida pentru un al patrulea mandat, a fost declarat câştigător din primul tur. Opoziţia a denunţat fraude şi au avut loc confruntări între susţinătorii şi detractorii Mişcării spre Socialism (MAS), fondată de Morales. Abandonat de poliţie şi armată, acesta din urmă a demisionat.

Citește și : Sute de iranieni au fost răpuși de coronavirus într-o singură zi

Chiar dacă rezultatele oficiale, a căror numărare avansează foarte încet, nu sunt deocamdată cunoscute, principalul rival al lui Arce, fostul preşedinte centrist Carlos Mesa (2003-2005) a recunoscut luni victoria la mare distanţă a adversarului său. „Rezultatul este (…) foarte clar”, a declarat Mesa cu privire la sondajele la ieşirea de la urne, care îi atribuie lui Luis Arce un avans de circa 20 de puncte. „Ne revine, celor dintre noi care cred în democraţie (…) să recunoaştem că există un câştigător în aceste alegeri”, a spus el.

Preşedinta interimară a Boliviei, conservatoarea Jeanine Anez, a recunoscut de duminică seara victoria candidatului MAS.