DISTRIBUIȚI
Times of India
AP

Sute de alpinişti sunt aşteptaţi din nou pe Everest de luna viitoare, cu respectarea unor condiţii sanitare stricte, când cel mai înalt vârf din lume se va redeschide ascensiunilor, la un an după ce accesul alpiniştilor fusese interzis din cauza pandemiei de coronavirus, informează Reuters, potrivit agerpres.

Ne aşteptăm ca „peste 300 de alpinişti străini să încerce să escaladeze muntele de 8.849 de metri în sezonul de alpinism care începe în aprilie”, susţine Mira Acharya, un responsabil al Departamentului pentru turism – comparativ cu un record de 381 de alpinişti care au încercat escaladarea celebrului vârf în aceeaşi perioadă din 2019. „Şi asta … în pofida cerinţei de carantinare de o săptămână şi a certificatului care arată că alpinistul a fost testat negativ pentru coronavirus”, a precizat Acharya.


Citește și: Peste 2.000 de brazilieni au fost răpuși de covid în ultimele 24 de ore

Opt dintre cei mai înalţi 14 munţi din lume, inclusiv Everestul, se află în totalitate sau parţial în Nepal, ceea ce face ca sute de alpinişti străini să contribuie anual cu de milioane de dolari la economia acestei ţări sărace.

Nepalul a interzis accesul alpiniştilor în martie anul trecut în cadrul măsurilor stricte pentru a ţine sub control epidemia de coronavirus, care a infectat 274.973 de persoane şi a provocat 3.012 decese în această ţară până în prezent.

Citește și: Cuba se deschide investițiilor străine ‘de până la un milion de dolari’

Nepalul şi-a început campania de imunizare cu doze de vaccin AstraZeneca oferite de India în luna ianuarie. Numărul de contagieri este în prezent în scădere, cu 104 cazuri noi raportate miercuri, o fracţiune din recordul de 5.743 înregistrate în luna octombrie.

Organizatorii de expediţii susţin că partea chineză a Everestului, închisă alpiniştilor străini anul trecut, va rămâne astfel şi în acest sezon, ceea ce va aduce mai mulţi alpinişti pe partea nepaleză a muntelui.