DISTRIBUIȚI
Live-streamed footage shows what appears to be Russian troops standing in the distance with a Z-marked military vehicle as people protest against Russia's invasion of Ukraine, in Kherson, Ukraine, March 13, 2022 in this still image from a social media video obtained by REUTERS. THIS IMAGE HAS BEEN SUPPLIED BY A THIRD PARTY.

Evacuările din Kherson sunt în continuare blocate, spun autoritățile ucrainene, care avertizează asupra adâncirii crizei umanitare, informează mediafax.

Forțele rusești continuă să împiedice oamenii să plece din regiunea Kherson în teritoriul controlat de Ucraina, a declarat, sâmbătă, Statul Major General al Forțelor Armate ale Ucrainei, acuzând Rusia de „tactici de teroare”.


Citește și :  Doi opozanţi în exil ai lui Putin desemnaţi ‘agenţi ai străinătăţii’

Satele sunt în pragul unei crize umanitare, a anunțat, tot sâmbătă, biroul de presă al președintelui Volodimir Zelenski, potrivit CNN.

Kherson a fost ocupat încă de la începutul războiului, iar rușii au permis ucrainenilor să plece doar înspre Crimeea, regiunea pe care Rusia a anexat-o în urmă cu opt ani.

Ucrainenii din regiune au pentru jurnaliștii CNN despre lipsa critică a medicamentelor și despre violențele rușilor.

Convoaiele de mașini care încearcă să părăsească zona au fost blocate zile în șir și uneori s-a tras asupra lor.

Adjunctul șefului consiliului regional din Kherson, Iurii Sobolevskyi, a declarat sâmbătă că „incompetența organizatorică și acțiunile criminale ale ocupanților ruși … conduc regiunea Kherson într-o criză umanitară și mai profundă”.

Citește și : Germania va livra Ucrainei primele 15 tancuri antiaeriene de tip Gepard în luna iulie

El a mai spus că autoritățile locale din Ucraina refuză „să colaboreze cu ocupanții”, ceea ce produce un vid de conducere.

Rușii care încearcă să guverneze teritoriile ocupate „nu știu cum să rezolve problemele comunităților, iar interesele lor se limitează la „colectarea taxelor” și la „redistribuirea proprietăților și a altor bunuri”, a acuzat Sobolevskyi.