DISTRIBUIȚI
Radio Romania Actualitati

Teroriştii încearcă să exploateze în folosul lor criza provocată de pandemia de COVID-19, atrage atenţia Europol într-un raport prezentat marţi la Haga, transmite dpa, potrivit agerpres.

‘Teroriştii folosesc orice ocazie pentru a eroda structurile democratice, a răspândi frica şi a polariza societatea’, afirmă Europol în raportul său anual cu privire la terorismul în Uniunea Europeană.


Citește și : Berlinul insistă pentu reformarea NATO

Pandemia de COVID-19 a exacerbat polarizarea politică şi intoleranţa faţă de oponenţii politici şi i-a făcut pe oameni mai violenţi fizic sau verbal.

Teroriştii profită de această conjunctură pentru a-şi răspândi ideologiile violente, se spune în raport.

‘Riscul de radicalizare online a crescut. Acest lucru este valabil în special pentru terorismul de extremă dreapta’, a declarat comisarul european pentru afaceri interne, Ylva Johansson.

Conform raportului, cea mai mare ameninţare în UE vine din partea terorismului islamist. În 2020, islamiştii au fost responsabili de 10 atacuri cu 12 victime.

Majoritatea acestor atacuri au fost comise de atentatori care au acţionat singuri, influenţaţi de grupări teroriste străine precum Statul Islamic.

Citește și : CANICULĂ la Moscova! A fost egalat un record vechi de 120 de ani!

Anul trecut, în Uniunea Europeană au fost înregistrate 57 de atacuri teroriste, statistică în care sunt incluse şi cele plănuite şi eşuate, iar 21 de persoane au fost ucise şi 449 de suspecţi au fost arestaţi.