DISTRIBUIȚI
EUROPOL

Serviciile de poliţie din Europa şi SUA au anunţat joi că au destructurat o reţea globală de infracţionalitate cibernetică ce a jefuit 100 de milioane de dolari de la peste 41.000 de victime din lume, folosind un soft de tip malware rusesc, relatează AFP, potrivit agerpres.

Au fost lansate proceduri în justiţie în cazul unor suspecţi din Georgia, Ucraina, Republica Moldova şi SUA, în timp ce cinci cetăţeni ruşi sunt daţi în urmărire în continuare, a indicat Europol, agenţia europeană de cooperare între serviciile de poliţie judiciară.


Citește și : Șeful diplomației iraniene: Nu există posibilitate pentru negocieri cu SUA

Reţeaua infracţională a folosit softul de tip malware GozNym pentru a fura 100 milioane de dolari de la peste 41.000 de victime, în principal întreprinderi şi instituţiile lor financiare”, a explicat Europol într-o conferinţă de presă la sediul său din Haga.

În operaţiunea transnaţională ce a permis destructurarea acestei reţele de mare anvergură au fost implicate şase ţări, inclusiv Germania şi Bulgaria.

Scott Brady, procuror din SUA pentru districtul occidental Pennsylvania, a calificat operaţiunea drept ”un efort internaţional fără precedent”.

”Victimele europene şi americane neavizate credeau că ele dau click pe o simplă factură, dar, de fapt, le dădeau acces piraţilor informatici la informaţiile lor cele mai sensibile”, a explicat Brady.

Printre cei cinci ruşi aflaţi încă în stare de libertate figurează şi dezvoltatorul GozNym, care ”superviza crearea, dezvoltarea, gestionarea şi închirierea sa altor infractori cibernetici”, potrivit Europol.

Citește și : Ungaria: Preşedintele parlamentului compară adopţiile homosexuale cu pedofilia