DISTRIBUIȚI
CaleaEuropeana.ro

Europol a anunţat vineri arestarea a 382 de persoane la sfârşitul lunii octombrie, în urma unei vaste operaţiuni care a mobilizat organele de poliţie din 28 de ţări împotriva traficanţilor ce acţionează în special în Balcani şi în Europa de sud-est, relatează AFP, potrivit agerpres

La punctul de frontieră bulgar Kapitan Andreevo, la graniţa cu Turcia, această agenţie a asistat pe 28 octombrie la descoperirea unui migrant ascuns în acoperişul unui camion şi care şi-a văzut astfel oprită la porţile UE periculoasa lui călătorie.


Citește și : Blinken vrea progrese în privinţa drepturilor omului în Egipt înaintea COP27

În operaţiunea menţionată 159 de arestări au fost legate de traficul de migranţi, 112 de traficul cu droguri, 38 de cel cu arme şi două pentru exploatarea de fiinţe umane.

Peste 2.500 de intrări clandestine pe teritoriul UE au fost detectate şi 106 arme de foc confiscate în aceeaşi operaţiune de anvergură, la care au participat pe teren circa 16.000 de agenţi.

Zeci de mii de vehicule şi persoane au fost verificate şi au fost efectuate circa o mie de percheziţii, fiind confiscate 304 kilograme de heroină, 147 kilograme de canabis, 5.402 plante de marijuana şi 1,3 kilograme de cocaină.

Pe ruta balcanică, o importantă placă turnantă logistică, ajung în UE mii de camioane cu diferite bunuri, astfel că este folosită în mare măsură şi pentru transportul clandestin de migranţi, de arme şi droguri.

Citește și : SUA ar putea aproba vânzarea de F-16 către Turcia în două luni

Traficanţii se aprovizionează cu arme în special în ţările Balcanilor Occidentali, unde se găsesc relativ uşor resurse umane specializate în arme de foc, explică Europol.