DISTRIBUIȚI

Numărul europenilor care cumpără produse contrafăcute sau accesează materiale piratate a scăzut, potrivit unui nou studiu al Oficiului UE pentru Proprietate Intelectuală (EUIPO) publicat marţi, relatează AFP, potrivit agerpres.

Potrivit acestui studiu, realizat în rândul a 25.636 de cetăţeni ai UE cu vârsta peste 15 ani, EUIPO observă o uşoară scădere a achiziţionării intenţionate de produse contrafăcute (de la 7% la 5%) şi a accesării de materiale piratate (de la 10% la 8%), faţă de studiul anterior realizat în urmă cu trei ani.


Vezi și: China a lansat o sondă spațială spre Lună – VIDEO

Achiziţionarea intenţionată de produse contrafăcute revine, aşadar, la nivelul său din 2013 (4%).

În Franţa, nivelul este de 3% (-3 puncte procentuale faţă de 2017).

La fel ca înainte, numărul tinerilor europeni care recunosc că au achiziţionat în mod intenţionat produse contrafăcute este mai mare: 10% dintre cetăţenii cu vârste cuprinse între 15 şi 24 de ani, dublu faţă de media europeană.

EUIPO constată că există în general „o evoluţie treptată, însă încurajatoare, a mentalităţilor şi comportamentelor faţă de studiile precedente (…) din 2013 şi 2017”, potrivit raportului.

Oficiul UE pentru Proprietate Intelectuală consideră că „reacţiile publice negative observate în timpul crizei COVID-19 împotriva medicamentelor şi a echipamentelor de protecţie personală contrafăcute” ar fi putut contribui la percepţia mai critică faţă de contrafacere în rândul europenilor.

Citește și: OMS ne recomandă un Crăciun familial restrâns

În plus, biroul european subliniază „o creştere semnificativă a respectului faţă de artişti şi creatori” şi adaugă că „tot mai multe persoane declară că au o mai bună înţelegere a drepturilor de proprietate intelectuală”.

În ultimele 12 luni, 42% dintre europeni au plătit pentru accesarea, descărcarea şi transmiterea online a materialelor protejate prin drepturi de autor provenite de la un serviciu legal, o creştere cu 17 puncte procentuale din 2017.