DISTRIBUIȚI

Europa a livrat echipamente medicale Iranului în cadrul mecanismului de tip barter INSTEX ce permite ocolirea sancţiunilor americane, mecanism folosit pentru prima dată, a anunţat marţi Ministerul Afacerilor Externe al Germaniei, informează AFP, potrivit agerpres.

„Franţa, Germania şi Regatul Unit confirmă că INSTEX a efectuat cu succes prima sa tranzacţie şi a permis astfel exportarea de material medical din Europa spre Iran”, notează ministerul german într-un comunicat. „INSTEX va lucra asupra altor tranzacţii” cu Iranul şi „va continua să dezvolte acest mecanism”, a precizat ministerul, fără a oferi alte detalii.


Citește și: SUA instalează baterii Patriot în Irak

La Teheran, purtătorul de cuvânt al Ministerului iranian al Afacerilor Externe a anunţat la 14 martie că a primit echipamente medicale sau ajutoare financiare din ţări precum Germania, Azerbaidjan, China, Emiratele Arabe Unite, Franţa, Marea Britanie, Japonia, Qatar, Rusia şi Turcia.

Guvernul şi populaţia Iranului „nu-şi uită niciodată prietenii în vremuri de grea încercare”, a spus el, în condiţiile în care Iranul este lovit în mod dur de pandemia de coronavirus, care a contaminat deja peste 44.000 de persoane şi a ucis 2.898 de oameni în această ţară.

Citește și: Vicarul Romei este INFECTAT cu coronavirus

Mecanismul INSTEX a fost înfiinţat în ianuarie 2019 de europeni pentru a ocoli sancţiunile americane impuse Iranului, evitând utilizarea dolarului.

INSTEX este menit să-i permită Iranului să continue să vândă petrol şi să importe în schimb alte produse. Până acum, acest mecanism nu a permis însă nicio tranzacţie.