DISTRIBUIȚI
captura YouTube

Europa trebuie să fie fermă faţă de ”dictatura” lui Nicolas Maduro, au pledat miercuri la Strasbourg opozanţii venezueleni Julio Borges şi Antonio Ledezma, în cadrul ceremoniei de primire a Premiului Saharov pentru ”libertate de gândire”, decernat de către Parlamentul European, relatează AFP, conform agerpres .

”Cerem oficial ca o misiune a Parlamentului European” să se deplaseze în Venezuela pentru a supraveghea viitorul scrutin prezidenţial, prevăzut pentru 2018, a explicat în faţa deputaţilor Julio Borges, preşedintele parlamentului venezuelean, aflat sub controlul opoziţiei, dar cu puteri pe care tabăra prezidenţială i le-a limitat foarte mult.


Maduro a afirmat că principalele partide de opoziţie vor fi excluse de la viitoarele alegeri prezidenţiale, din cauza boicotării de către ele a scrutinului municipal de duminică, pe care puterea chavistă l-a câştigat detaşat.

Citește și : Mahmoud Abbas va cere Adunării Generale a ONU să anuleze statutul de membru al Israelului

Regimul lui Nicolas Maduro ”a sechestrat democraţia din ţara mea, a instaurat foametea, a distrus sistemul de sănătate, a expropriat mii de întreprinderi”, a enumerat, la Strasbourg, Borges, criticând ”un stat totalitar, o a doua Cubă”.

La rândul său, Antonio Ledezma, fost primar al capitalei venezuelene Caracas, a citit în faţa parlamentarilor europeni un mesaj al unui alt lider al opoziţiei, Leopoldo Lopez, aflat în arest la domiciliu din iulie: ”Cerem Europei ca ea să rămână fermă în angajamentul său, pentru a fi eliberaţi peste 300 de deţinuţi, dar şi 30 de milioane de venezueleni care nu se bucură acum de libertate”.

Ledezma s-a deplasat la Strasbourg (estul Franţei) la o lună după ce a scăpat din arestul la domiciliul din Caracas. El s-a instalat de atunci în Spania.

Potrivit preşedintelui Parlamentului European, Antonio Tajani, care le-a înmânat premiul celor doi reprezentanţi ai opoziţiei, ”situaţia drepturilor omului se degradează de la o zi la alta” în Venezuela. ”Vrem ca această ţară să revină la democraţie, să-şi recapete demnitatea şi libertatea”, a subliniat Tajani, un conservator liberal, dedicând premiul ”tuturor venezuelenilor din lume”.