DISTRIBUIȚI
dpa

Europa şi SUA trebuie să facă front comun în ‘noul război rece cu China’, indiferent de rezultatul alegerilor prezidenţiale americane din noiembrie, consideră coordonatorul german pentru relaţiile cu SUA şi Canada, Peter Beyer (foto), într-un interviu publicat luni de AFP, preluat de agerpres.

Cu aproape cinci săptămâni înaintea scrutinului prezidenţial din SUA, Peter Beyer insistă pe faptul că cei doi parteneri transatlantici au mai multe interese comune decât puncte de divergenţă.


Citește și: India SARE de 6 milioane de cazuri de coronavirus

”Europa şi SUA trebuie să se concentreze pentru a înfrunta enorma provocare pe care o constituie China. Noul război rece între Statele Unite şi China a început deja şi va modela acest secol”, a subliniat demnitarul german.

După patru ani de fricţiuni recurente între preşedintele american Donald Trump şi cancelarul german Angela Merkel privind dosare precum Iranul, NATO, comerţul mondial şi schimbările climatice, Beyer nu ascunde faptul că Germania s-ar simţi mai comod să coopereze cu Joe Biden, candidatul Partidului Democrat la Casa Albă, dacă acesta va fi ales în noiembrie.

”Cu siguranţă nu sunt naiv ca să spun că ‘dacă Biden câştigă, totul va fi super, ar fi începutul unei epoci de aur’. Subiectele litigioase nu vor dispărea peste noapte, dar cu Biden prietenia transatlantică ar deveni din nou mai rezonabilă, mai predictibilă şi mai fiabilă”, a continuat el.

Citește și: Donald Trump a plătit doar 750 de dolari impozite federale în anul alegerii sale. Reacția președintelui american vine imediat: ‘Fake news’!

În opinia lui Peter Beyer, referitor la China şi Iran, americanii şi europenii au ”interese de acelaşi ordin, uneori identice”.

”Iată de ce sunt nemulţumit că nu ajungem la un numitor comun la ora actuală” pe anumite subiecte precum susţinerea Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) în faţa pandemiei de COVID-19, lupta contra încălzirii climatice şi controlul ambiţiilor nucleare ale Iranului.

Totuşi, el insistă pe faptul că o eventuală realegere a lui Donald Trump nu ”ar antrena implozia lumii occidentale”, ţinând cont de cooperarea strânsă cu Congresul şi cu numeroase state americane.