DISTRIBUIȚI
Tempo

După ce a înregistrat vineri noi recorduri absolute de temperatură, Franţa se va confrunta din nou sâmbătă cu temperaturi extrem de ridicate, în special la Paris, în a şasea zi a unei canicule care afectează o mare parte a Europei Occidentale, informează AFP, scrie agerpres.

Acest val de căldură, de o intensitate excepţională pentru luna iunie, a provocat deja incendii şi victime în Franţa, Italia şi Spania.


Citește și : Merkel asigură că este ‘bine’ după ce a fost văzută tremurând de două ori în luna aceasta

Pentru prima dată de la începutul înregistrărilor meteorologice în secolul al XlX-lea, Meteo-France a înregistrat vineri 45,9 grade Celsius la Gard, unul dintre cele patru departamente din sudul Franţei pe care institutul meteorologic le-a plasat sub „cod roşu”.

Acest nou record îl pulverizează pe cel de 44,1 de grade Celsius, înregistrat în august 2003, în acelaşi departament, fiind comparabil, potrivit Meteo-France, cu temperatura înregistrată într-o zi normală de august în celebra Vale a Morţii din California.

Valul de căldură este asociat şi cu izbucnirea a 60 de incendii, care au devastat peste 600 de hectare şi 12 case şi au mobilizat 750 de pompieri.

Meteo-France a ridicat sâmbătă dimineaţa codul roşu pentru cele patru departamente sudice pentru care fusese emis, însă a extins codul portocaliu de caniculă pentru 80 de departamente, faţă de 75 cu o zi înainte.

Regiunea Parisului se va confrunta sâmbătă cu cea mai caldă zi săptămânii, „cu o maximă de 36-38 de grade”, a indicat agenţia, avertizând totodată asupra unei zile foarte călduroase în zona centrală a ţării.

Franţa a înregistrat şi prima victimă a acestui val de căldură, după ce unui bărbat care lucra pe un acoperiş la 35 de grade la umbră, în apropiere de Rennes (vestul ţării), i s-a făcut rău şi a decedat.

Două persoane au murit şi în Spania, unde temperaturile au depăşit adesea 40 de grade. Un tânăr de 17 ani a decedat în urma insolaţiei în Andaluzia (sud), iar un vârstnic de 93 de ani a murit joi din aceeaşi cauză în centrul Valladolid-ului (nord).

Citește și : Trump, la întâlnirea cu Erdogan:Achiziţionarea rachetelor ruseşti S-400 ‘este o problemă’

Valul de căldură este aşteptat să dureze până sâmbătă în majoritatea zonelor Spaniei, doar regiunile din nord-vest, Asturia şi Galicia, fiind cruţate de caniculă.

În Italia, mass-media au raportat vineri moartea unui lucrător în vârstă de 60 de ani, căruia i s-a făcut rău în timp ce muncea pe o schelă la Rimini. Prima victimă a acestui val de căldură, un bărbat fără adăpost de 72 de ani, a decedat joi la Milano.

Canicula va afecta Italia şi sâmbătă, fiind aşteptate în medie 35 de grade Celsius în Toscana şi Lazio şi 34 de grade în Piemont şi Lombardia.