DISTRIBUIȚI
Daily Express

Europa a depășit vineri 75 de milioane de cazuri de coronavirus, potrivit Reuters, în timp ce regiunea se pregătește pentru noua variantă Omicron, în condițiile în care spitalele din unele țări sunt deja solicitate de valul actual, informează mediafax.

Peste 15 țări din Europa au raportat cazuri confirmate ale noii variante care a zguduit piețele financiare. Agenția de sănătate publică a Uniunii Europene a declarat joi că varianta Omicron ar putea fi responsabilă pentru mai mult de jumătate din toate infecțiile cu COVID-19 din Europa în câteva luni.


Citește și : Turcia riscă sancţiuni europene drastice în cazul lui Osman Kavala

Chiar și înainte de descoperirea variantei Omicron, Europa era epicentrul pandemiei, 66 din fiecare 100 de noi infecții zilnice provenind din țările europene, potrivit unei analize Reuters.

Europa de Est are 33% din totalul cazurilor raportate și aproximativ 53% din totalul deceselor raportate în Europa.

Marea Britanie a raportat până în prezent cel mai mare număr total de cazuri de coronavirus din regiune, urmată de Rusia, Franța și Germania.

Datele Reuters arată că ritmul pandemiei s-a accelerat în a doua jumătate a anului 2021. Europa a raportat cea mai mare medie zilnică de 359.000 de cazuri noi în a doua jumătate a anului, comparativ cu cea mai mare medie zilnică de aproximativ 241.000 de cazuri pe zi în prima jumătate a anului.

Regiunea europeană a avut nevoie de 136 de zile pentru a trece de la 50 de milioane de cazuri la 75 de milioane, comparativ cu 194 de zile pentru a ajunge de la 25 la 50 de milioane, în timp ce primele 25 de milioane de cazuri au fost raportate în 350 de zile.

Pentru a face față acestei creșteri, mai multe guverne europene au reimpus restricțiile, de la închiderea totală a Austriei la o închidere parțială în Olanda și restricții pentru persoanele nevaccinate în unele părți din Germania, Republica Cehă și Slovacia.

În Letonia, una dintre cele mai puțin vaccinate țări din UE, cadavrele de la morgă au ajuns îngrămădite unele peste altele, nerevendicate timp de mai multe zile, în timp ce rudele fac cozi la cimitire pentru a le înmormânta. Spitalele din Republica Cehă, unde doar 62% din populație a primit cel puțin o doză, sunt solicitate de numărul de pacienți cu COVID.

Citește și : Preşedintele Botswanei spune că diplomaţii străini au venit infectaţi cu Omicron din Europa

Forțele aeriene germane au transferat pacienți COVID din spitale pline la altele din țară, folosind unități de terapie intensivă zburătoare.

În Ucraina, unde doar 30% au primit cel puțin o primă doză, numărul mediu de decese COVID pe zi a stabilit recent recorduri.