DISTRIBUIȚI
October 12, 2020, Athens, Greece: European Parliament member Ioannis Lagos who had been found guilty along with others of leading a criminal organization, and face five to 15 years in prison, talks in a court, about his sentencing. Athens Greece - ZUMAe114 20201012_zaa_e114_006 Copyright: xEurokinissix

Eurodeputatul grec Ioannis Lagos, fost cadru de conducere al partidului neonazist Zorii Aurii condamnat la peste 13 ani de închisoare cu executare, a fost extrădat sâmbătă în Grecia în virtutea unui mandat de arestare şi predat autorităţilor elene, informează AFP, citând o sursă poliţienească aeroportuară, potrivit agerpres

Ioannis Lagos, 48 de ani, arestat la sfârşitul lunii aprilie la Bruxelles, în ziua următoare ridicării imunităţii sale parlamentare, a sosit sâmbătă în jurul orei locale 15:20 (13:20 GMT) pe aeroportul internaţional din Atena, încadrat de poliţişti greci, conform aceleiaşi surse.


Citește și : Statele Unite depun eforturi pentru încetarea confruntărilor dintre Israel şi Hamas

Lagos, care urmează a fi prezentat procurorului Atenei sâmbătă şi încarcerat duminică, face parte din cei 40 de membri ai Zorilor Aurii condamnaţi în octombrie în capitala elenă după un proces maraton de cinci ani şi jumătate.

În ziua pronunţării verdictului Curţii Penale din Atena, el „părăsise Grecia plecând la Bruxelles cu scopul de a se sustrage condamnării”, a explicat eurodeputata franceză Marie Toussaint (Verzii), raportoare a Parlamentului European asupra acestui dosar.

Cadru de rang înalt al Zorilor Aurii, Ioannis Lagos fusese plasat în detenţie provizorie, la fel ca întreaga conducere a acestui partid, după uciderea în apropierea Atenei a unui muzician antifascist, Pavlos Fyssas, în septembrie 2013. El a fost repus în libertate condiţionată după 18 luni, în aşteptarea procesului său.

Imunitatea sa parlamentară a fost ridicată la sfârşitul lunii aprilie cu o foarte largă majoritate a deputaţilor Parlamentului European, la cererea autorităţilor greceşti.

Citește și : Peste 2.000 de rachete, lansate din Fâşia Gaza

Lagos beneficia de această imunitate după alegerea sa în iulie 2019 în Parlamentul European din partea Zorilor Aurii, formaţiune pe care a părăsit-o după câteva luni pentru a deveni independent.

La puţin timp după arestarea sa la Bruxelles, Lagos a transmis un mesaj pe Twitter:”Sunt într-o maşină a poliţiei, hoţii, ateii şi antielenii vor să mă închidă!”.