DISTRIBUIȚI

Marea majoritate a eurodeputaţilor prezenţi miercuri seara la dezbaterea consacrată raportului pe 2018 cu privire la Republica Macedonia au făcut apel la deschiderea negocierilor de aderare la UE în iunie, amintind totodată că Macedonia trebuie să menţină ritmul reformelor, informează MIA, potrivit agerpres. Între cei care s-au pronunţat ferm în favoarea începerii negocierilor s-au aflat şi eurodeputaţi din România, care va prelua preşedinţia semestrială a UE în ianuarie.

Raportorul pentru Macedonia din Parlamentul European, Ivo Vaigl, la fel ca alţi eurodeputaţi, a subliniat că nu doar Macedonia, ci şi UE trebuie să-şi ţină promisiunile în procesul de integrare şi şi-a exprimat încrederea că negocierile de aderare vor începe în iunie anul viitor, menţionând că „este nevoie de o atmosferă democratică, de cooperare, de modernizarea sistemului judiciar, respectarea statului de drept, media libere şi o luptă eficientă împotriva corupţiei şi crimei organizate”.


Citeşte şi: Poroşenko cere NATO să trimită nave de război în Marea Azov

La rândul său, comisarul pentru extindere Johannes Hahn a notat că Macedonia a revenit pe calea euroatlantică şi a salutat modificările constituţionale recent adoptate.

„Macedonia este un stat candidat la UE care a asigurat cel mai ridicat nivel de respectare a regulilor europene”, a spus eurodeputatul român Victor Boştinaru (S&D), citat de MIA.

În ce-l priveşte, Cristian Preda (PPE) a făcut apel la Grecia să dea dovadă de mai multă înţelegere faţă de Macedonia, mai ales după criticile vehemente formulate de mai mulţi eurodeputaţi greci, între care Sofia Sakorafa, care a afirmat că nu va susţine raportul Vaigl, supus la vot joi.

Citeşte şi: 10.000 de persoane evacuate în Koln! Geniştii au dezamorsat o bombă neexplodată

În acelaşi timp, referitor la azilul acordat de Ungaria fostului premier macedonean Nikola Gruevski, decizie calificată de raportorul Vaigl drept o „interferenţă inacceptabilă” din partea autorităţilor ungare, Victor Boştinaru şi-a exprimat „preocuparea” şi a afirmat că Ungaria „creează un precedent periculos” şi „trebuie să-l returneze imediat”.

Şi Cristian Preda a acuzat Ungaria că devine o „ţară de azil pentru corupţi”, citând o serie de cazuri româneşti şi adăugând că „ceea ce a făcut (premierul ungar Viktor) Orban nu înseamnă susţinere pentru Macedonia”, a mai consemnat MIA.