DISTRIBUIȚI

Eurodeputaţii Fidesz sunt preocupaţi de faptul că Parlamentul European va folosi „trucuri procedurale” pentru adoptarea unei moţiuni care va lansa o procedură de sancţiuni împotriva Ungariei în cadrul unui vot ce va avea loc săptămâna viitoare în plenul PE, potrivit ediţiei de vineri a cotidianului Magyar Idok, relatează MTI, potrivit agerpres.

Deputaţii europeni urmează să supună la vot miercuri un raport care critică starea statului de drept în Ungaria, pregătit de Comisia pentru libertăţi civile a PE (LIBE). Raportul elaborat de eurodeputata Judith Sargentini, din partea Verzilor, constată ”un risc clar de încălcare gravă de către Ungaria a valorilor Uniunii Europene” şi cere activarea procedurii articolului 7, care suspendă dreptul de vot al unui stat în Consiliul UE.


Citeşte şi: Cutremurul din Japonia a dus la moartea a 16 oameni. 26 sunt încă dispăruţi

Pentru a trece, moţiunea are nevoie de sprijinul majorităţii deputaţilor europeni şi va trebui să obţină o majoritate de două treimi din voturile exprimate, notează ziarul citat.

Eurodeputaţii partidului de guvernământ din Ungaria, Fidesz, afirmă că se fac demersuri pentru a nu se lua în considerare abţinerile la numărarea voturilor valabile pentru ca raportul LIBE să fie aprobat.

Zoltan Galik, profesor asociat la Universitatea Corvinus din Budapesta, a afirmat, potrivit ziarului citat, că este puţin probabil ca regulile procedurale ale PE să fie schimbate atât de aproape de vot. El a adăugat, în acelaşi timp, că încă mai contează în ceea ce priveşte rezultatul final dacă un eurodeputat se abţine de la vot sau nu votează deloc.

Tamas Deutsch, membru al PE din partea Fidesz, a fost primul care şi-a exprimat îngrijorarea cu privire la o potenţială anomalie în normele procedurale ale PE. El a subliniat totuşi că numărarea cazurilor de abţinere de la vot în PE este reglementată de tratatul fondator al Uniunii Europene.

Kinga Gal, de asemenea membră Fidesz în Parlamentul European, a criticat regulile de vot ale PE într-un interviu acordat anterior ziarului Magyar Idok. „E amuzant că ei pun la îndoială respectul nostru faţă de statul de drept atunci când ei încearcă să eludeze legislaţia UE”, a spus el.

Vezi şi: Favorit la alegerile prezidenţiale din Brazilia, Jair Bolsonaro a fost înjunghiat şi se zbate între viaţă şi moarte

Într-un interviu acordat recent Inforadio, şeful de cabinet al prim-ministrului ungar Viktor Orban, Gergely Gulyas, a spus că Budapesta şi Comisia Europeană au ajuns la acorduri asupra majorităţii temelor relevante incluse în raportul Sargentini. El a adăugat că singura problemă rămasă este politica în domeniul migraţiei, inclusiv ceea ce, în opinia eurodeputatei, ‘guvernul ungar face greşit’.

Ungaria protejează frontierele externe ale Uniunii Europene şi afirmă clar că depinde de cetăţenii fiecărei ţări să decidă alături de cine vor să trăiască, a subliniat Gergely Gulyas.

Raportul Sargentini va fi dezbătut în plenul Parlamentului European pe 11 septembrie. În opinia lui Gulyas, este corect că Ungaria va fi reprezentată şi apărată de premierul Viktor Orban la această dezbatere.